Elrendelte a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter – jelentett be mai sajtótájékoztatóján a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Zsigó Róbert közölte: az élelmiszer-ágazat szinte valamennyi termékkörét érintő ellenőrzéskor mintegy 100 termék összetevőire vonatkozó összehasonlító vizsgálatot, valamint érzékszervi analízist végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezen kívül a feltüntetett összetevők közötti különbségeket és az ebből adódó esetleges minőségi eltéréseket keresik a hatóság szakemberei – tette hozzá.
A munka már elkezdődött, a vizsgálat első eredményei várhatóan március közepére lesznek nyilvánosak – mondta Zsigó Róbert. A magyar emberek teljes joggal várják el a multinacionális cégektől, hogy ugyanolyan minőségű termékeket vehessenek tőlük, mint például az osztrák vásárlók – hangsúlyozta az államtitkár, miután a múlt héten újra nyilvánosságot kapott a Nébih korábbi, 2014 végén végzett vizsgálata.
Zsigó Róbert felidézte: akkor 24, Magyarországon és Ausztriában ugyanannál a kiskereskedelmi láncnál vásárolt, azonos terméket hasonlítottak össze. Kiderült, hogy a vizsgált, azonos márkájú termékek többségénél vannak minőségi és összetételbeli különbségek. A Magyarországon forgalmazott termékek más összetételűek, többször alacsonyabb minőségűek voltak, mint az Ausztriában kaphatóak – közölte.
Az államtitkár úgy fogalmazott: ez elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi kérdés. A magyar emberek nem magyarázkodást, hanem korrekt, tisztességes, egyenlő elbánást várnak, nem kérnek ezen a területen sem a kettős mércéből – jelentette ki.
Elmondta: már 2015-ben jelezték ezt a problémát, és Magyarország a V4 országok 2016. áprilisi találkozóján is támogatta a közös fellépést az ügyben. Az élelmiszer-minőség kettős mércéjéről tavaly májusban tárgyalt az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa, ahol szintén szorgalmazták az ügy megoldását. Az érintett országok egyetértettek abban, hogy uniós szinten kell kezelni a problémát, de amíg ez nem történik meg, mindenképpen erősíteni kell a vásárlói tudatosságot – fejtette ki.
Az államtitkár elmondta azt is: a földművelésügyi tárca néhány hónapja dolgozik az élelmiszerek minőségének javításával, valamint a vásárlói tudatosság fejlesztésével foglalkozó anyagon, az előterjesztés várhatóan hamarosan a kormány elé kerülhet.