Valaki 1,2 millió forintos pótdíjat fizetett a BKK-nak

Szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben a budapesti közlekedési társaság.

MTI
2017. 02. 20. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent az előző évhez képest tavaly a pótdíjazások száma a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK), ugyanakkor a jogi eljárások miatt növekedett a pótdíjbevételek összege 2016-ban – közölte a gazdasági társaság hétfőn a távirati irodával.

A cég 2015-ben felülvizsgálta a pótdíjazási gyakorlatot, és úgy döntött, hogy szigorúbban lép fel a jegy és bérlet nélkül utazókkal szemben, és hatékonyabbá teszi a pótdíjtartozások behajtását. A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően az elmúlt másfél évben körülbelül 80 ezer fizetési meghagyást, valamint körülbelül 25 ezer végrehajtási eljárást indított a BKK azokkal szemben, akik jegy és bérlet nélkül utaztak.

A BKK kimutatása szerint a legnagyobb, egyösszegű befizetés 1,2 millió forint volt, amelyet múlt héten fizettek be, de a tíz legnagyobb összeg közé egy 486 ezer forintos átutalás is befért. Emellett a pótdíjazások száma jelentősen, 23 százalékkal csökkent a 2015-ös szinthez képest 2016-ban: míg 2015-ben 314 ezer pótdíjazás volt, addig tavaly 254 ezer.

A közlekedési társaság jelezte: mintegy 450 pótdíjazási polgári per zárult le jogerősen, 441 alkalommal, tehát az esetek 97 százalékában a BKK nyert. Ezekben az esetekben a pótdíj összegén kívül a per valamennyi költsége is a pótdíjazott utasra hárul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.