Ahogy megjósolta a sajtó, a Rogán-körre írták a nok-törvényt

A jegybank a nemzeti otthonteremtési közösség megbízható szervezőjeként ismerte el a kabinetminiszterhez közel álló céget.

MN
2017. 04. 18. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a cég kezdheti a lakáslottót, amelyikre Rogán írta a törvényt – állítja az Index. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis egy frissen kiadott határozatban a nemzeti otthonteremtési közösség (nok) megbízható szervezőjeként ismerte el a Central Nok Szervező Zrt.-t. A sajtóban csak nemzeti lakáslottónak nevezett program lényege, hogy azok, akik új lakások vásárlását tervezők, otthonteremtési csoportokba tömörülhetnek. A tagok aztán 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy abból lakásokat tudjon vásárolni. A papírforma szerint Rogán Antal kabinetminiszter azzal indokolta az általa benyújtott törvénytervezetet, hogy a családi otthonteremtési program, a csok mellett másik állami kezdeményezés is felpörgesse a hazai ingatlanpiacot. Ahogyan azonban arra az Index is felhívja a figyelmet,

a konstrukciót két cégre írták, a törvényben megszabott feltételeknek ugyanis csak a Carion nevű, fogyasztói csoportokat szervező cég és a Poligrupo nevű cég felel meg. Mindkettő egy bizonyos Nyéki Zoltánhoz köthető.

Ezt igazolja az MNB most közzétett új határozata. Az első engedélyt ugyanis annak a Central NOK Szervező Zrt. nevű cégnek adta ki, amely a Poligrupo Hungária Fogyasztói Csoport Szervező Zrt. új neve. Az Index szerint a cég a Poligrupo Holding tulajdonában van, 2017 januárig pedig a Carion Zrt. volt a tulajdonosa. A cég székhelye is ugyanott van, mint a Carioné. Ez a cég kapott most engedélyt az MNB-től arra, hogy 100 millió forintos alaptőkével, megbízható szervezőként elkezdje toborozni a nok-tagokat. Március végén írtuk meg egyébként, hogy a Carion Zrt. Bécsi úti székházának földszinti ablakait üzleti terveket, prezentációkat tartalmazó nagy papírlapokkal plakátolták ki.

A konkrét érdekkörre írt törvényjavaslatról lapunk is több cikket írt. A tavaly március 17-én elfogadott törvényről például megírtuk, az otthonteremtési csoportokban elhelyezett pénzért senki nem vállal garanciát. Nem csak a betétbiztosítás hiánya miatt intik óva a szakértők a konstrukciót. A licitálási rendszer kidolgozatlansága, valamint az emberek ezreit becsapó – ezért betiltott – fogyasztói csoportokhoz való hasonlatossága miatt sincs biztonságban az ott elhelyezett pénz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.