Majdnem hétmillióba kerül a kormánynak egy új munkahely

Kevesebb munkahelyet hoztak létre az Orbán-kormányok alatt, de drágább is lett a munkahelyteremtés.

MN
2017. 04. 12. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2011 óta átlagosan 6,8 millió forintnyi állami támogatásba került egyetlen munkahely létrehozása – számolta ki az Mfor.hu a kormány honlapjára felkerült dokumentumok alapján, amely 2004-től kezdődően részletezi az egyedi kormánydöntések révén beruházásokhoz nyújtott támogatásokat.

E szerint 2011-től az egyedi kormánydöntések által nyújtott támogatások segítségével 27 542 munkahely jöhetett létre. Ezzel szemben 2004 és 2010 között egy munkahelyhez átlagosan 4,3 milliós támogatást adtak a kormányok, ezek a beruházások 30 020 munkahelyet teremtettek. Vagyis kevesebb munkahelyet hoztak létre az Orbán-kormányok alatt állami támogatással, mint 2004–2010 között, de drágább is lett a munkahelyteremtés.

A legtöbb új munkahelyet olyan beruházások hozták létre, melyek zömében még a 2010 előtti időszakhoz köthetők. A rangsor élén a Mercedes-Benz beruházása áll, amit a kormány 22,1 milliárd forinttal támogatott, és 2500 új munkahelyet teremtett. A szerződést még 2008 októberében írták alá, igaz, még tavaly is kaptak 12,8 milliárdot, immár az Orbán-kormánytól. Egy 2007. decemberi szerződés szerint 1977 új pozíció nyílt meg, az IT Services Hungary egyedi kormánydöntés révén ehhez 2,1 milliárdos támogatást kapott. 

Az Orbán-kormányhoz köthető első szerződés a lista harmadik helyén bukkan fel: a 2007-ben Audival létrejött kontraktus. A beruházás 1800 új munkahelyet hozott 13 milliárdos állami támogatás segítségével. A top tízben mindössze két, a mostani kormányhoz köthető döntés szerepel. Az Audi mellett egy 2014. júniusi szerződés áll ott, amit a GE Infrastucture Hungary Holdinggal kötöttek.

Az Mfor.hu megjegyzi: más a helyzet, ha az egy munkahelyre eső támogatásokat nézzük, hiszen akkor az első tízben szinte csak az Orbán-kormányhoz köthető szerződéseket találunk. A legdrágább munkahelyeket ilyen módon a Richter Gedeon hozta létre, a 125 új helyet eredményező beruházáshoz tavaly augusztusban kapott közel 5 milliárdot támogatást a cég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.