Megint jól jártak a bűnbánó adócsalók

Az adóamnesztia a jövedelmek tisztára mosása mellett „strómantalanításra” is alkalmas volt.

Wiedemann Tamás
2017. 07. 06. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél évig tartott a legújabb adóamnesztia Magyarországon, egyike annak a tíz hasonló akciónak, amelyekkel az egymást váltó kormányok tettek szívességet 2003 óta a bűnbánó adócsalóknak – miközben természetesen egy törvénytisztelő átlagembernek minden fillér adót be kellett fizetnie.

A legfontosabb kérdés, hogy az állam szempontjából miért volt szükség a nyitva tartott jogi kiskapura. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavaly decemberben nyújtotta be azt a jogszabály-módosító indítványát, amely a tízszázalékos önrevíziós teher melletti közvetlen hazautalási lehetőségen túl adóamnesztiát biztosított a cégek adásvételén keresztül is a vagyonelemek adótisztításához.

Szakértők szerint az idei adóamnesztia abban különbözött a többitől, hogy nemcsak a vagyonok hazahozatala vagy a belföldön szerzett jövedelmek tisztára mosása volt a cél, hanem arra is lehetőséget kínált, hogy átírhassák a vállalkozásokat a közbeszerzési eljárásokon „felhizlalt” cégek élére ültetett strómanok nevéről az igazi tulajdonosokéra.

A hivatalos nevén az utólagos adófizetés lehetőségét megnyitó törvény lényege, hogy a vállalkozások által kibocsátott részvény vagy más tagi részesedés 2017. január közepe és június 30. között átlátható körülmények között történő megszerzése nem eredményez adó- és más hasonló fizetési kötelezettséget. Magyar székhelyű céget csak akkor vehettek meg adó-, járulék- és illetékmentesen, ha tulajdonosa külföldi cég. A „hazahozott” cégből kivont osztalékot a hazahozatal után már csak 10 százalékos adó terhelte, és nem kell utána 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) és 15 százalékos személyi jövedelemadót fizetni (szja), amely offshore-forrású jövedelmek esetén további adóteher lenne.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvény elfogadásával, életbelépésével, valamint a rendelkezésre álló szűk felkészülési és kivitelezési határidővel az Orbán-kormány a gyakorlatban beszűkítette a gazdaság szereplői előtti felhasználási lehetőséget, és a fél év tapasztalatai szerint jobbára egy kivételezett helyzetben levő vagyonos rétegnek kedvezett. A külföldi tulajdonos kivásárlása esetén – még a direkt hazautaláskor kirótt tízszázalékos – adót sem kellett bevallani, nem kellett egyéb vizsgálattól tartani, dokumentumok és egyéb engedélyek beszerzésével sem kellett bajlódni, pusztán a kijelölt bankoknak igazolni a cég adásvétel körülményeit. A „strómantalanítás” azért is válhatott esedékessé, mert a céghálók kinőtték a kezdeti „besegítőket”, és a névleges tulajdonosok egyszerűen túl nagy összegek, túl szerteágazó tulajdonosi struktúrák felett rendelkeztek. Ezek egyértelművé tételét szolgálhatta az adóamnesztia.

A vagyonos réteg pénzügyi szokásait monitorozó, privát banki szakértő Blochamps Capital ügyvezetője, Karagich István szerint ebben a konstrukcióban más jellegűek voltak a megkötések, mint a korábbi adóamnesztiákban. – Az adótisztítási lehetőségnek kétségtelenül kihasználható erénye volt, hogy az adóamnesztia során bejelentett cégvásárlások esetében az adóhivatal nem vizsgálta a vállalatértékesítés transzferárait – mondta a szakértő. Karagich István szerint ebben a konstrukcióban a jogszabályi kötelem nem koncentrált az árazás vizsgálatára, vagy az ellenérték kifizetési módjának rigorózus előírására, így egyes cégvásárlások akár az adott könyv szerinti értékhez viszonyított tágabb értéksávban is mozoghattak. A szakértő az így érintett cégadásvételi üzletek június 30-ig létrejövő várható volumenét már ez év elején több tíz milliárdos nagyságrendűnek becsülte, míg a 10 százalékos legalizálási beáramlás mértékét alig 1-2 milliárdosra.

Tállai András parlamenti válaszából kedden derült ki, hogy idén január és április között összesen 8,790 milliárd forint offshore-vagyont legalizáltak Magyarországon. A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára Demeter Márta független képviselő kérdésére árulta el a részleteket. Ez még nem a végösszeg, hiszen csak az április végi adatokat tükrözi, és nehéz megbecsülni a tulajdonosváltáson átesett cégek valódi értékét is, hiszen a fél évig élő jogszabály rendelkezései éppen ezt az átláthatatlanságot hivatott szolgálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.