Elindult a bérmozgás a Tesco-sztrájk hatására

A diszkontoknál is előfordulhat munkabeszüntetés, akár a létszámhiány miatt is.

Horváth Attila
2017. 09. 16. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok szó esik manapság a kereskedelmi multiláncok által kínált fizetésekről, de a helyzet az, hogy nem ezekben az üzletekben keresnek a legrosszabbul az alkalmazottak. – A Tescóban magasabb a szakmunkás-minimálbér, mint a legtöbb üzletben, hozzáadódik még a területalapú kiegészítés. Van olyan vidéki Coop, ahol 161 ezer a minimálbér, a Tescónál ez magasabb, a kiegészítéssel együtt közel 200 ezer forint. Ez természetesen feszültséghez vezet. Úgy tűnik, más munkáltatók is megijedtek, így már el is indultak a béremelkedések a múlt heti sztrájk hatására – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Sáling József megjegyezte, úgy tűnik, nemcsak a bérek nőhetnek, de a dolgozói létszám is. Szerinte ugyanakkor félő, hogy épp a multiláncok lesznek képesek embereket átcsábítani máshonnan, például a kisebb boltokból.

A Magyar Idők pénteki számában írt arról, hogy a szakszervezetekhez a múlt pénteki és szombati 4-5 ezres Tesco-sztrájk óta érkezett már megkeresés az Auchan, a Spar, a Coop, az Obi és a Praktiker üzletlánctól is. A dolgozók azt kérik, egységesen találjanak megoldást az ágazat képviselői. Közölték, az üzletekben rendkívül súlyos a létszámhiány, ami a több más ágazathoz képest alacsonyabb átlagbérek miatt alakult ki. A kereskedelemben az elmúlt évben jellemző 20 százalék körüli átlagbérnöveléssel is mintegy 20-30 ezer forinttal maradnak el a nemzetgazdasági átlagtól. Más területek elszívó erejét jól mutatja, hogy például az összeszerelő vagy csomagolóüzemekben, a szalagmunkák mellett végzett könnyebb munkával ma annyit keresnek a foglalkoztatottak, amennyit egy áruházi dolgozó.

A Blokkk.com szakportál pénteken közzétett egy statisztikát. amelyben azt mutatják be, a különféle áruházláncoknál hogyan keresnek az emberek. Összesítésükben 300 ezer forintnál is magasabb bruttó bért az Aldi eladói visznek haza. Az árufeltöltő pénze itt bruttó 221 ezer forint. A gazdasági portál a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva azt írta, egy Lidl bolti eladó fizetése 247 ezer forint, a tescósé 229 ezer bruttóban; az Auchannál hasonló, de egy Coop bolt már csak 160-170 ezret kínál.

Elindult a bérmozgás, úgy tudjuk, több bolthálózatnál is azt tervezik, hogy 5-10 ezer forinttal emelnek. Az Auchannál a legforróbb a helyzet, ott két héten belül indul a bértárgyalás. Bejelentkeztek a diszkontok, a Lidl- és Aldi-dolgozók is megkerestek. Hiába jók a fizetések, kis létszámban dolgoznak. Az emberek túlterheltek, mindenkinek több munkakört kell betöltenie. Lépnie kell a Sparnak is, 12 ezer alkalmazottal ő második legnagyobb munkáltató a Tesco után az ágazatban – mondta Sáling József, hozzátéve, folyamatosak az egyeztetések a munkáltatókkal és az alkalmazottakkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.