Nagyot kaszálhat az Erzsébet-utalványokat forgalmazó cég

Csaknem 90 milliárd forintba kerülhetnek a nyugdíjasoknak novemberben és decemberben szánt pluszjuttatások.

Lőrincz Tamás
2017. 10. 21. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök napokban tett bejelentése szerint a kormány idén is ad tízezer forint értékű Erzsébet-utalványt a nyugdíjasoknak, s a választás előtti osztogatással nemcsak ők, hanem az utalványt forgalmazó cég is jól jár. A Magyar Nemzet számításai szerint ugyanis a szelvényeket kibocsátó Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. akár 2,1 milliárd forintos extra bevételre is számíthat a kormány karácsonyi ajándékának köszönhetően.

Ez az összeg alapjában véve két tételből jön össze. A zrt. az utalványok eladásakor 2 százalékos szolgáltatási díjat számol fel, azaz amikor az állam megveszi a 2,7 millió nyugdíjasnak járó, összesen 27 milliárd forintba kerülő utalványokat, további 540 millió forint szolgáltatási díjat is fizetnie kell. Még nagyobb bevétele keletkezhet az utalványforgalmazónak, amikor az elfogadóhelyek visszaviszik a szelvényeket, hogy valódi pénzre váltsák őket. Ekkor – a július óta érvényben lévő szerződési feltételek szerint – 6 százalékos beváltási díjat könyvel el, ami összesen 1,62 milliárd forintot jelent.

Lapunk több alkalommal is foglalkozott már az utalványforgalmazó cég pénzügyeivel, ugyanis titokban tartják, pontosan mire költik a bevételeiket. Ezt firtató közérdekűadat-igényléseinket rendre elutasítják, pedig a cég az állami és szakszervezeti tulajdonban lévő Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány birtokában van. A kormány ráadásul arra hivatkozva szorította ki az utalványpiac külföldi szereplőit, hogy az étkezési jegyekből származó bevétel Magyarországon maradjon, és a rászorulók üdültetésére fordítsák. Lapunk ugyanakkor korábban már beszámolt arról, hogy rejtély, pontosan mire folynak el az Erzsébet-utalványok értékesítéséből származó milliárdok. Az alapítvány beszámolója alapján ugyanis kevesebb pénz érkezik leányvállalataitól a felnőttek szociális üdültetésének szervezéséért felelős üdülési alapítványhoz, mint a szelvények értékesítéséből származó bevétel.

Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón egyébként azt is elmondta, hogy a nyugdíjasok – a várhatóan 2,4 százalékos idei infláció miatt – nyugdíjkorrekciót kapnak novemberben, és „a gazdaság sikeressége miatt” nyugdíjprémiumot is. A kettő várható átlagos összege 20 ezer és 23 ezer forint között lesz, költségvetési kiadása pedig mintegy 60 milliárd forint. Az Erzsébet-utalványokkal együtt tehát átlagosan 33 ezer forintot kapnak majd a nyugdíjasok, a juttatások teljes költsége pedig 89 milliárd forint is lehet. Ebben ugyanakkor még nincs benne a kézbesítési költség, Lázár János közlése szerint ugyanis idén – a tavalyi tervekkel ellentétben – nem próbálják rásózni ezt a feladatot a kormányhivatalok dolgozóira, hanem a posta viszi majd ki az utalványokat. Tavalyi számításaink alapján ráadásul további 170-180 millió forintos kiadás keletkezhet, ha Orbán Viktor levelet is küld a nyugdíjasoknak az utalványokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.