A csúszás ellenére sem fog többe kerülni a Paks II. beruházás

Magyarországon soha nem volt még ekkora áramfogyasztás, mint most – erről beszélt Kovács Pál az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár elmondta a Paksi Atomerőművön kívül Magyarország támaszkodhat a Mátrai Szénerőműre, valamint a megújuló energiaforrásokra. Paks II. beruházás csúszásáról szólva az államtitkár kijelentette: a belső határidők változhatnak, ez azonban nem jár költségnövekedéssel.

Forrás: ECHO TV2019. 02. 15. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági növekedéssel az áramfogyasztás növekedése kölcsönös viszonyban van. Ha a gazdaság fejlődik, akkor az áramfogyasztás is növekszik. Magyarországon most akkora az áramfogyasztás, amekkora még sosem volt – magyarázta Kovács Pál.

A hazai energiatermelés több mint 50 százalékát adja a Paksi Atomerőmű, azonban ezen felül támaszkodhatunk a Mátrai Szénerőműre, ami szintén az ellátásbiztonságban komoly szerepet játszik, mivel hazai forrást használ fel. Valamint a megújuló energiaforrások, amelyek a jövő energiaforrása – tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, a kormány támogatja a megújuló energiaforrásokat is, de ezt nem mindegy, hogy milyen áron teszi. Ahogyan a magyar fogyasztó zsebének sem mindegy, hogy a rezsicsökkentést tudjuk-e folytatni vagy sem.

Paks II. beruházás csúszásáról szólva az államtitkár kijelentette: mivel fix áras szerződést kötöttünk a Roszatommal, ezért nem beszélhetünk költségnövekedésről. A belső határidők változhatnak és azon belül a finanszírozás megoldásaiban is lehet átütemezés, de maga a szerződés megvédi a magyar felet, abban, hogy ez fix áras szerződés és nem fog többe kerülni.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.