Markánsan nőtt a fogyasztás

Decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Magyar Nemzet
2019. 02. 06. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezzel együtt tavaly jelentősen, 6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott első becsléséből. Összehasonlításképpen: 2017-ben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékot mért a KSH.

Piaci elemzők szerint meglepően lelassult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme az év utolsó hónapjában. Ezt az okozta, hogy az élelmiszerüzletek forgalma stagnált a 2017. decemberihez képest, illetve eleve magas volt a bázis – mondta Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője hozzátette: a háztartások ugyanakkor a korábbinál lényegesen többet fogyasztottak a vendéglátásban.

A Takarékbank előrejelzése szerint idén a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, a kiskereskedelmi forgalom növekedése pedig 4,3 százalékra lassul. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma. Azonban a háztartások más területen is növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kifejtette, hogy tartósak a kiskereskedelem alakulását meghatározó folyamatok. Tavaly kiugró volt a növekedés az iparcikk jellegű vegyes cikkeknél és a csomagküldő és internetes forgalomban. A tavalyi 6 százalékos bővülés után 2019-ben 4-5 százalék körüli erősödést vár a K&H Bank elemzője. A szerény mértékű lassulásban a magas bázis mellett szerepet játszhat, hogy idén a tavalyinál kisebb mértékű lesz a reálbérek növekedése.

A várakozásoktól elmaradó decemberi adat ellenére Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője szerint a továbbra is emelkedő bérek, a feszes munkapiac támogatja a belső keresletet, illetve a viszonylag mérsékeltebb ütemű inflációs számok is fűthetik a fogyasztók pozitív kilátásait. Az Erste Bank előrejelzése szerint összességében idén 4,6 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom volumene.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.