Német és olasz társaságok az orosz LNG-projektben

A német Siemens és az olasz Nuovo Pignone is hozzájárul gépészeti eszközbeszállítóként az Oroszország északi-sarki térségében folyó földgáz kitermeléséhez és cseppfolyósításához.

Mártonffy Attila
2019. 02. 21. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervek szerint a Siemens német energetikai óriáscég gyártja majd a kompresszorokat az Arctic LNG 2 néven ismert orosz földgázprojekthez, s ehhez vegyesvállalatot alakít az orosz állami tulajdonban lévő Power Machines céggel. A cseppfolyósított földgáz (LNG) előállításához szükséges berendezéseket Oroszország legnagyobb, magánkézben lévő földgáztermelője, a Novatek használja majd fel a Szentpétervár közelében kivitelezendő fejlesztésben – adta tudtul az RT.com orosz híroldal.

– Nemrégiben írtuk alá a szerződést a projekthez szükséges kompresszorok szállításáról a Novatek számára – nyilatkozta a TASZSZ hírügynökségnek Alekszander Liberov, a Siemens oroszországi részlegének elnöke. – Fontos kiemelni, hogy nem csupán a szükséges gépészeti berendezések leszállításáról van szó, a gyártást a helyi igényekhez is igazítjuk a Szentpétervár térségében lévő gyárunkban – tette hozzá.

A cseppfolyós földgáz a tengeri szállítás esetében is környezetbarát megoldást kínál
Fotó: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

A Siemens és a Novatek közti megállapodás értelmében a kompresszorokat három cseppfolyósító-berendezésben fogják használni. A szerződés a jelentések szerint közelebb vitte a Novateket az Arctic LNG 2 projektről szóló, ez év közepén esedékes végső beruházási döntéshez. Az Arctic LNG 2 a Yamal LNG után a Novatek második gázcseppfolyósító üzeme lesz az északi-sarki régióban, termelésbe állítását 2022 végére tervezik. A létesítmény teljes kapacitása várhatóan csaknem húszmillió tonna LNG lesz évente. A projekt kivitelezése előreláthatóan 22 milliárd dollárba kerül.

Azonban nem a Siemens az egyetlen külföldi vállalat, amely beszállítója lesz az új LNG-gyárnak. A Novatek még tavaly nyáron egy sor más szerződést kötött többek között olasz cégekkel, annak tudatában, hogy amerikai szankciók fenyegetik őket. Az amerikai General Electric (GE) tulajdonában lévő Nuovo Pignone például egy 500 millió dolláros üzletet hozott össze gázturbinák szállításáról. Az üzlet keretében a GE-leány húsz, 75 megawatt kapacitású LM9000-es turbinát bocsát rendelkezésre. Ezek alapjául a Boeing 777-es utasszállító repülőgépek turbinái szolgálnak alapul – írja a Kommerszant című orosz üzleti napilap.

Médiajelentések szerint a nyertes vállalat olyan társaságokat utasított maga mögé a versenytárgyaláson, mint a Siemens és a Mitsubishi. Egyidejűleg 2,2 milliárd dolláros megbízást kapott a szintén olasz Saipem és a török Renaissance gázipari szolgáltató fúróplatformok felállítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.