Ötmillió magánszemély kap bevallást a NAV-tól

Szükség lehet később azokra a hivatalos kimutatásokra, amelyeket mostanában kapnak kézhez az adófizetők – erre hívta fel a figyelmet lapunknak nyilatkozva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője.

Jakubász Tamás
2019. 02. 06. 11:35
A NAV honlapján is kérhetjük a dokumentum postázását Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükség lehet később azokra a hivatalos kimutatásokra, amelyeket mostanában kapnak kézhez az adófizetők – erre hívta fel a figyelmet lapunknak nyilatkozva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője. Kis Péter András elmondta: minden érintettnek meg kell kapnia a tavalyi jövedelméről szóló munkáltatói, kifizetői igazolást és – ha van ilyen – az önkéntes pénztári, a nyugdíj-előtakarékossági és a nyugdíjbiztosítási befizetéseiről kiállított pénztári igazolást is. – A dokumentumok például azért fontosak, mert ezek segítségével ellenőrizhető az a személyi jövedelemadóbevallás-tervezet, amelyet a NAV készít el a magánszemélyeknek – húzta alá a szóvivő.

Kis Péter András ezután a tervezetekről ejtett szót. A hivatal idén nagyjából ötmillió magánszemélynek állít ki ilyen dokumentumot, ezeket március 15-től minden érintett megnézheti a NAV hivatalos honlapján (www.nav.gov.hu/szja/szja) vagy a kormányzati portálon (www.magyarorszag.hu). Ha valakinek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, az a kormányhivatalok mellett az adóhatóság ügyfélszolgálatain is regisztrálhat – az ügyintézés pár perc alatt elintézhető.

– Azok a magánszemélyek, akik nem szeretnének ügyfélkaput nyitni, március 18-áig kérhetik a NAV-tól, hogy küldje ki a címükre postán az elkészített tervezetet – emelte ki Kis Péter András. Az ehhez szükséges kérelmet több módon is elő lehet terjeszteni. A szóvivő szerint a korábbi évekhez hasonlóan a legnépszerűbb megoldás minden bizonnyal idén is az SMS lesz.

A NAV honlapján is kérhetjük a dokumentum postázását
Fotó: Teknős Miklós

A telefonos szöveges üzenetben az SZJA rövidítés és egy szóköz után meg kell adni az adóazonosító jelet, majd egy újabb szóköz után be kell ütni – minden számot egybe- írva – a születési dátum évszámát, valamint a hónapját és a napját, utóbbiakat két-két számjeggyel. Pontot nem kell a számok közé írni. Az adófizetők SMS-eit a +36-30-344-4304-es telefonszámra várja a hivatal.

A postázási kérelem emellett előterjeszthető a NAV honlapján megtalálható űrlapon vagy az erre rendszeresített, BEVTERVK jelzésű formanyomtatványon, továbbá a hatóság telefonos tájékoztató rendszerein keresztül. – Az érdeklődők felkereshetik ez ügyben a NAV ügyfélszolgálatait is, de levelet is írhatnak, utóbbinál csak annyi a követelmény, hogy az adófizető tüntesse fel adóazonosító jelét és születési dátumát – ismertette a lehetőségeket Kis Péter András.

Jó tudni, hogy az szja-bevallások tervezetét – az időben beérkezett kérelmek alapján – a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el az igénylőknek. – Kétségbeesnie ugyanakkor azoknak sem kell, akik kicsúsznak a határidőből, mégis szeretnék papíron kézbe venni a kitöltött nyomtatványt – jegyezte meg a szóvivő. Nekik – március 18-a után – nem kell mást tenniük, mint felkeresni a NAV egyik ügyfélszolgálatát, ahol kérésükre kinyomtatják nekik az iratot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.