Új programokkal növelnék a hazai foglalkoztatást

A rugalmas foglalkoztatás támogatásával, a munkaerő-tartalék képzésével, átképzésekkel és aktivitást ösztönző intézkedésekkel az elkövetkezendő időszakban még tovább nőhet a foglalkoztatás.

Nagy Kristóf
2019. 02. 28. 13:39
MN_SABLON
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új módszerekkel három százalék körüli szintre is csökkenthető a munkanélküliség – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium. Ilyen lehet a hatékonyabb munkaerő-közvetítés, tehát a keleti megyékben már elindított foglalkoztatási osztályok eredményesebb működését célzó munkaerőpiaci programok. Az új típusú foglalkoztatáspolitikai intézkedések hatására tovább nőhet a versenyszféra létszáma, ami a vállalkozások munkaerő-szükségletét rövid távon is kielégítheti. A rugalmas foglalkoztatás támogatásával, a munkaerő-tartalék képzésével, átképzésekkel és aktivitást ösztönző intézkedésekkel az elkövetkezendő időszakban még tovább nőhet a foglalkoztatás Magyarországon.

A tárca a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett, november és január között mért adatairól felidézte: mintegy 4,5 millióan dolgoznak ma hazánkban, a munkanélküliség pedig továbbra is nagyon alacsony, 3,7 százalékos, amivel az Európai Unióban az ötödik helyet foglalja el hazánk. 2010 óta közel 800 ezerrel nőtt a munkavállalók száma Magyarországon, a foglalkoztatási ráta pedig a harmadik legnagyobb növekedést érte el Málta és Litvánia után.

A foglalkoztatás szerkezete is egyértelműen pozitív irányba változik, hiszen a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 47 ezer fővel csökkent, ezzel párhuzamosan a hazai, elsődleges munkaerőpiac 80 ezer fővel bővült. A munkanélküliségi ráta 78 hónapja csökkenő tendenciát mutat éves alapon, és az ország minden térségében kevesebb mint a felére mérséklődött 2010 óta, ennek köszönhetően érdemben csökkentek a területi különbségek is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.