Ellenőrzés jöhet a Tescóban

Kormányhivatali ellenőrzés következhet a Tesco fővárosi, Pesti úti hipermarketjében, mert úgy nyitották meg az áruházon belül a Media Markt önálló, műszaki eszközöket kínáló üzletrészét, hogy a plázabizottság engedélyével nem rendelkeznek — tudta meg a Magyar Nemzet.

2019. 03. 02. 6:45
null
A Media Markt saját alkalmazottaival, ismert arculatával jelent meg a hipermarketben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Figyelmen kívül hagyta a Media Markt és a Tesco áruházlánc, hogy a nemrégiben bejelentett fúziójukhoz a Gazdasági Versenyhivatal engedélyén túl az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, ismertebb nevén plázatörvény általános korlátozásai alól felmentést adó plázabizottság jóváhagyása is szükséges. Február utolsó napján – a tervezett kilenc átalakításból elsőként – megnyitották a XVII. kerületi Pesti úton lévő Tesco hipermarketben az úgynevezett „bolt a boltban” koncepciójú árusítóhelyet, ahol a műszaki fogyasztási cikkeket bérlőként a Media Markt forgalmazza, saját pénztárral és ügyfélszolgálattal.

– Az üzletnyitás jogszerűtlennek tűnik, mert ahhoz szükséges a plázatörvény alóli felmentés is, mivel jelentős változásokat testesít meg a belső eladótérben kialakított önálló üzletrész. Az országos illetékességű Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz a cégek eleddig nem nyújtottak be kérelmet a felmentéshez, az üzletet azonban megnyitották, ezért néhány napon belül várhatóan a területileg illetékes kormányhivatal tart ellenőrzést a helyszínen, hogy kivizsgálja, az üzemeltetőknek megvannak-e a szükséges engedélyeik – közölték a Magyar Nemzettel kormányzati forrásból.

A Media Markt saját alkalmazottaival, ismert arculatával jelent meg a hipermarketben Fotó: Havran Zoltán

A plázabizottsághoz tehát azóta sem jutott el az ügy, mióta lapunk megírta: megítélésük szerint szükséges a jogszabály alóli felmentés a bérleti keretszerződés szerint hosszú távra tervezett átalakításokhoz, eljárásukat azonban csak kérelemre indíthatják meg, önálló hatáskörben nem. A miniszterek által delegált testület a plázatörvény előírásainak betartatását nem kényszerítheti ki a kereskedelmi cégekből, az illetékes kormányhivatal viszont kezdeményezhet eljárást az ügyben – tudtuk meg.

A versenyhatóság január végén közölte: engedélyezték, hogy a Media Markt Retail Coopera­tion Kereskedelmi Kft. a jövőben kilenc Tesco hipermarketen belül saját boltrészt alakítson ki.

A tervek szerint a Pesti úti áruház mellett egy veszprémi, egy soproni, egy bajai, egy esztergomi, egy szekszárdi, egy dunaújvárosi, egy kaposvári és egy tatabányai Tesco hipermarket eladóterén belül építenének ki szakosított boltokat (úgynevezett shop-in-shopokat), ezek működtetése a terjeszkedéshez saját alkalmazottakat toborzó bérlő, vagyis a Media Markt feladata lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.