Eredményes otthonteremtés a lakáslottóval

Magyar Nemzet
2019. 03. 28. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti otthonteremtési közösség (nok) tagjai közül öt kiválasztás során 49 család jutott lakásvásárlási jogosultsághoz másfél év alatt – közölte a Central Nok Zrt., a köznyelvben lakáslottónak hívott támogatási rendszerért felelős társaság. Ez az előtakarékoskodók 54,4 százalékát jelenti.

A nok ügyfeleinek összes támogatott szerződéses értéke ma már meghaladja a 6,6 milliárd forintot, amely összeg ugyancsak hozzájárul majd a következő években az új lakások piacának lendületéhez. A több mint hatmilliárdos támogatott szerződéses értéket figyelembe véve az eddigi tapasztalatok alapján a tényleges vásárlás több mint 11 milliárd forint értékben várható – közölték.

Ennek alapja, hogy a nok az új építésű ingatlanok piacára folyamatosan (4–15 éves távlatban) és tervezhe­tően generál keresletet. Ezáltal tervezhetővé válik az építőipari kapacitás, és hosszú távú stabil építőipari munkahelyek jönnek létre.

A Magyar Államkincstár már elkezdte utalni az állami támogatásokat a beruházóknak. A nok jogosultságot szerzett tagjai összesen mintegy 220 millió forint állami támogatást használhatnak fel a lakásvásárláshoz. Sokan gondolkodnak vegyes modellben, ők a vásárláshoz még hiány­zó összeget más forrásból pótolják. Erre többféle lehetőség is van, pél­dául a családi otthonteremtési kedvezmény vagy a lakáskassza is bevonható a konstrukcióba.

A nok fogyasztói csoportjában bizonyos időközönként licittel járó kiválasztást tartanak. Aki vállalja a nagyobb törlesztőrészletet, hozzájuthat a szerződéses összeghez. Azonos licitek esetén sorsolással választják ki, hogy ki kapja meg a támogatást. Az elmúlt egy évben a társaság a nok rapid elnevezésű konstrukciót is bemutatta. Emellé hamarosan indul a második közösség is, amely a Magyar Nemzeti Bank engedélyére vár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.