Erősebbre sikerült a tavalyi növekedési adat

Rácz Gergő
2019. 03. 02. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részletes adatközlés alapján az első, rekordnövekedésnél is többet bővült tavaly a hazai gazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi második becslése szerint a negyedik negyedévben éves összevetésben 5,1 százalékkal nőtt az össztermék. Az első becslésben közölt negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés adata 0,1 százalékponttal nagyobb volumennövekedést jelez, amit elsősorban a szolgáltatások kedvezőbb teljesítménye magyaráz a KSH szerint.

– A tavalyi év egészében a kiigazított adatok szerint ötszázalékos volt a GDP-dinamika, amire emberemlékezet óta nem volt példa – áll a CIB Bank értékelésében.

A CIB és más elemzők is arra hívják fel a figyelmet, hogy egy ilyen léptékű növekedés minden bizonnyal nem ismételhető meg idén. A kormányzati cél 2019-ben és a következő években is az, hogy a hazai növekedés legalább két százalékkal nagyobb legyen, mint az uniós átlag. Jelenleg többnyire 3,5 és 4 százalék közötti éves előrejelzések érhetők el 2019-re, ezek mindegyike megfelelne a kormányzati céloknak, amennyiben az eurózónára vonatkozó 1-1,5 százalékos növekedési előrejelzések helytállóak.

Az Erste szerint a bérek emelkedése kitart, magas maradhat a fogyasztói bizalom és a lakossági fogyasztás továbbra is stabil támasza marad a GDP-nek. Emellett mérséklődhet a beruházások növekedési üteme, amit az építőipar ellensúlyozhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.