időjárás 18°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Jövedelmezőbb a magyar mezőgazdaság

Nagy Kristóf
2019.03.04. 09:27
Jövedelmezőbb a magyar mezőgazdaság

Tovább bővültek tavaly a mezőgazdaság beruházásai a Vidékfejlesztési program pályázatainak, a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége növekedésének, valamint a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhetően – hangsúlyozta közleményében az Agrárminisztérium. A tárca felidézte: a folyamat kedvezően hat a mezőgazdaság versenyképességére és jövedelmezőségére, valamint a munkaerőhiány által okozott problémákat is mérsékli.

Ismertették: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az agrárium beruházásai 2018-ban a jelentős, egy évvel korábbi 10,8 százalékos növekedést követően 8,3 százalékkal tovább bővültek, változatlan áron. A gazdálkodók 2018-ban 347,7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, folyó áron 43,6 milliárd forinttal többet, mint 2017-ben. A mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,1 százalék volt. A mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége 2018-ban 3 százalékkal javult.

A beruházások növekedéséhez jelentős mértékben járultak hozzá a Vidékfejlesztési program támogatásai. Ezen belül állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forintot, kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forintot, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11 milliárd forintot, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot kaptak a pályázó gazdák 2018-ban. Emellett a jövedelempótló agrártámogatások és a kockázatkezelési rendszer által biztosított stabil pénzügyi háttér, a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége, valamint az alacsony hitelkamatok is segítették a mezőgazdasági beruházások bővülését.

Az agrártárca várakozásai szerint a kedvező tendencia az idén is kitart: a dinamikus bővülést tovább segíti a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram. Ezek az ösztönzők pedig hozzájárulnak a tárca egyik legfontosabb céljához, a gazdálkodók versenyképességének további erősítéséhez.

A KSH kimutatása szerint a 2010-es bázisévhez képest tavaly nőtt második legnagyobb mértékben a beruházások volumene, a 36 százalékos bővülést egyedül a 2014-ben mért 40 százalékos emelkedés múlta felül.