Zöld pénzügyi cégeket díjaz az MNB

A környezettudatos módon működő, a zöld szempontokat szolgáltatásaik során figyelembe vevő bankok, pénzügyi intézmények stratégiai előnyben lesznek a jövőben.

Munkatársunktól
2019. 03. 10. 12:36
MNB Magyar Nemzeti Bank 20150422 Fotó: Katona Vanda/Napi Fotó: Katona Vanda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április végéig pályázhatnak a Magyar Nemzeti Bank új Zöld Pénzügyek Díjára a pénzügyi intézmények. A környezettudatos módon működő, a zöld szempontokat szolgáltatásaik során figyelembe vevő bankok, pénzügyi intézmények stratégiai előnyben lesznek a jövőben, mert az ügyfelek egyre környezettudatosabbak – nyilatkozta Windisch László, az MNB alelnöke a távirati irodának.

Egyszerre több szektor intézményei is versenghetnek a díjért, illetve a leginkább újszerű, ötletes klímabarát megoldásokat jutalmazó innovátor elismerésért. A pályázaton az itthon fióktelepként működő társaságok is részt vehetnek. A díjat az a bank, biztosító és befektetési szolgáltató kaphatja meg, amelyik a legtöbbet tette tavaly és idén a környezetvédelemért.

A pályázóknak nemcsak a klímavédelmet vagy egyéb környezetvédelmi célt szolgáló termékeiket, szolgáltatásaikat kell bemutatniuk, hanem azt is, hogy „saját házuk táján”, vagyis vállalatirányítási rendszerükön belül mit tettek ökológiai lábnyomuk csökkentésére – hangsúlyozta Windisch László.

Fotó: Katona Vanda

Ahogy elmondta, klímabarát például az olyan lakáshitel vagy biztosítás, amelynek alacsonyabb a kamata, díja, ha azt korszerű energiahatékonysági tanúsítvánnyal vagy éppen napelemes rendszerrel bíró otthonra fordítják. Egyes etikus európai bankoknál ma már a betétesek dönthetnek arról, hogy intézményük miképp támogassa a zöldenergia, környezetvédelem fejlesztését.

A környezetbarát célokat szolgáló hazai megtakarítások összege jelenleg 30-35 milliárd forintra tehető. Bár ennek tendenciája növekvő, további jelentős bővülésre lenne szükség – tette hozzá a jegybank alelnöke.

A pályázat nyertesei egy éven át viselhetik a címet, s használhatják az azzal járó logót. Kutatások szerint az utóbbi időben erősödött a lakosság környezettudatos szemlélete, így a díjat elnyerő pénzügyi intézmények termékei a versenytársakéhoz képest előnybe kerülhetnek az ügyfeleknél.

A pályázatokat április 30-ig kell benyújtani a jegybankhoz, az ökológiai szemlélet jegyében kizárólag elektronikus formában. A kiírás szerint az MNB képviselőiből és külső szakértőkből álló bírálóbizottság május végén teszi közzé a verseny eredményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.