Dupla juttatás jár a közmunkásoknak

Jelentős keresetkiegészítés jár annak a mintegy 110 ezer közmunkásnak, aki még a közfoglalkoztatotti szerződés megszűnése előtt helyezkedik el a versenyszférában — hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspoliti­káért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára. Kiemelte: a versenyszférában elhelyezkedőknek a munkabérükön felül havi nettó 45 600 forint juttatás jár; az összeg a korábbihoz képest a duplájára emelkedett.

Nagy Kristóf
2019. 04. 01. 11:32
null
Budapest, 2017. április 21. A MÁV közfoglalkoztatottjai dolgoznak a Föld napja alkalmából a MÁV és a helyi önkormányzat, illetve a Széchenyi Egyesület a MÁV XIV. és XVI. kerületi vasúti területein rendezett közös hulladékgyűjtő akciójában Rákosszentmihály vasútállomáson 2017. április 21-én. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mától még inkább megéri igényelnie a mintegy 110 ezer közfoglalkoztatottnak az elhelyezkedési juttatást a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába elnevezésű program keretében – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Bodó Sándor. A Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a szerződések átlagosan nyolc hónaposak, ami azt jelenti, hogy a maradék hét hónapban a munkabéren felül nettó 320 ezer forintban részesülhetnek a közmunkások. Az egyéves szerződések esetén mindez félmillió forint pluszjuttatást is jelenthet évente. A pluszpénz tehát még inkább motiválhatja a közfoglalkoztatottakat, hogy az elsődleges munkaerőpiacon, jóval magasabb bérezéssel találják meg számításaikat.

Bodó Sándor kiemelte: a program célja, hogy a kellő motivációjú, szakképzettségű, munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el, ezzel is elősegítve a teljes foglalkoztatás elérését. A részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy egy minimálbéres munkavállaló – gyermekszámtól függően – nettó 145 ezer forintot is megkereshet havonta, ha még nem járt le a közfoglalkoztatotti szerződése, ám annak megszűnte előtt talált munkát a versenyszektorban.

Az államtitkár a programmal kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a korábbihoz képest a duplájára, 45 600 forintra nőtt az összeg. Az a közmunkás igényelheti a nettó 45 600 forintos juttatást, aki legalább harminc nap közfoglalkoztatotti jogviszony után sikeresen helyezkedik el a versenyszférában. Az összeg a munkabérén felül jár. Bodó Sándor kiemelte, a kormány célja, hogy minél több közfoglalkoztatott helyezkedjen el a versenyszférában, amivel a magas vállalati munkaerő-keresletet érdemben mérsékelhetné.

2016 óta több mint százezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma Fotó: MTI/Marjai János

– A támogatásra a mezőgazdasági idénymunkások is jogosultak, nekik kétezer forint pluszjuttatás jár naponta. Az elhelyezkedési juttatást eddig 14 ezer fő vette igénybe, a program időközben kibővült, így már munkaerőpiaci szolgáltatásokat, többek közt pszichológiai, álláskeresési tanácsadást, munkatanácsadást is biztosítunk – részletezte az államtitkár. Tavaly csoportos tanácsadáson több mint 59 ezer fő, míg egyéni tanácsadáson közel 68 ezer fő vett részt.

Az intézkedéseknek ­köszönhetően 2016 óta több mint százezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma. A még hatékonyabb kiközvetítés érdekében külön programot indított a Pénzügyminisztérium Kelet-Magyarországon, amit már hat megyére kiterjesztettek. A foglalkoztatási osztályok átalakításával, hatékonyabbá tételével járó program célja az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci visszatérésének elősegítése.

Az érintett megyékben a közfoglalkoztatottak és a munkanélküliek a korábbiak­hoz képest így lényegesen nagyobb eséllyel tudnak majd a munkaerőpiacon elhelyezkedni – hangsúlyozta Bodó Sándor.

Kedvező folyamatok

Tovább csökkent januárban a közmunkáslétszám, átlagosan 119 ezren vettek részt az év első hónapjában valamelyik programban – közölte legújabb kimutatásában a Belügyminisztérium. A közfoglalkoztatásban dolgozók fele továbbra is az egyszerű szolgáltatási és szállítási tevékenységhez köthető munkakörökben dolgozik. A közmunkások több mint harmada továbbra is két megyében, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben található, míg a Nyugat-Dunántúlon gyakorlatilag felszívta a közfoglalkoztatottakat az elsődleges munkaerőpiac. A közfoglalkoztatásban maradók több mint fele, 69 ezer fő legfeljebb nyolc általános iskolai osztályt végzett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.