Feldman Zsolt: Megháromszorozódott a kistermelők száma

A kormány sokat tesz azért, hogy a kistermelők egyre több lehetőséghez jussanak, ennek is köszönhetően ma háromszor annyian tevékenykednek, mint 2010-ben – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Marcaliban szombaton.

Forrás: MTI2019. 04. 27. 14:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feldman Zsolt a Marcali Expó megnyitóján emlékeztetett, az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal.

Az államtitkár fontosnak nevezte a kertkultúra népszerűsítését annak érdekében, hogy az ne valami kivesző, „skanzenban őrzött”, hanem a jövőben is élő hagyomány legyen.

Feldman Zsolt szólt arról, hogy Somogy megye az ország egyik legjelentősebb szőlő- és gyümölcstermesztő vidéke, ahol az elmúlt években e tekintetben is jelentős előrelépések történtek.

A Balatonboglári borvidéken támogatások révén 1300 hektárnyi szőlőültetvényt sikerült megújítani 2010 óta, nagyban hozzájárulva a szőlőművelés, borkészítés versenyképességéhez – közölte.

Hozzátette, a mostani vidékfejlesztési program keretében 140 milliárd forintnyi, kertészethez köthető forrás áll rendelkezésre, a pénzből kertészetből élő gazdálkodók ezreinek nyújtottak, nyújtanak segítséget.

Sütő László (Marcali az Otthonunk Egyesület), Marcali polgármestere emlékeztetett rá: az első marcali vásárt a központi tornaterem és városi sportcsarnok átadásához kapcsolódóan az 1990-es évek elején szervezték meg, a „visszatérő” rendezvény azonban idővel veszített jelentőségéből, anyagi okok miatt meg is szűnt, hosszú évek után idén rendezik meg újra.

Huszti Gábor (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke arról szólt, hogy a Marcaliban és a környékén élőknek fontos, hogy legyen egy találkozási pontjuk, ahol le tudnak ülni és tudnak beszélgetni gazdasági, politikai kérdésekről, borokról.

Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy a Marcali Expó azon kistermelőknek is kínál bemutatkozási lehetőséget, akik egy nagy nemzetközi vásárra nem tudnak eljutni.

Móring József Attila (KDNP), a térség országgyűlési képviselője úgy vélte, az expónak és Marcalinak is van jövője, Davorin Posavac, a horvátországi bjelovári vásár igazgatója pedig ígéretet tett rá: jövőre a mostani nyolcnál 2-3-szor több lesz a Marcali expó horvát kiállítóinak száma.

A vasárnapig tartó Marcali Expót a Somogy megyei önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi igazgatósága, a Marcali önkormányzat, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány és az Agrárrendezvények Kft. szervezi. Az 500 négyzetméteres beltéri és 800 négyzetméteres szabadtéri területén több mint 120, Magyarországról, Horvátországból és Szlovéniából érkezett kiállító – kistermelő, mezőgazdaságigép-gyártó, kertibútor-forgalmazó – kínálja termékeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.