Népszerű volt tavaly az Agrár Széchenyi Kártya

Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) konstrukció segítségével 2011-től napjainkig több mint 135 milliárd forint összegű hitelt helyezett ki a pénzügyi szektor jellemzően a mikro- és kisvállalkozások számára.

Horváth Éva
2019. 04. 09. 9:27
null
Új kamattámogatásra számíthatnak a szektor vállalkozói Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt nyolc év folyamán az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) konstrukció folyamatosan teljesíti azt a célt, amire létrehozták – hangsúlyozta tegnap Tolnay Tibor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke a konstrukciót koordináló KAVOSZ Zrt. tulajdonosaival, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve az állami támogatást biztosító Agrárminisztérium­mal közösen tartott tájékoztatón. Az ASZK-n keresztül 2011-től napjainkig összesen több mint 135 milliárd forint összegű hitelt folyósítottak, főként mikro- és kisvállalkozások számára, összesen 13 446 ügylet jött létre. A konstrukció­ban csak 2018-ban 45,4 milliárd forintot helyeztek ki.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Széchenyi Kártya program kiemelten a kkv-szektor számára nyújt pénzügyi forrást abból a célból, hogy a vállalkozók egyedi terveihez igazítható, kedvezményes finanszírozáshoz jussanak. A teljes programban 2002 óta több mint 2250 milliárd forint talált gazdára, az eddig benyújtott hiteligénylések száma meghaladja a 380 ezret, ezekből több mint 285 ezer hitelügylet jött létre. 2018-ban a folyósított hitelösszeg 260 milliárd forint volt, vagyis hetente átlag ötmilliárd forint értékű szerződést kötöttek – áll a KAVOSZ közleményében.

Új kamattámogatásra számíthatnak a szektor vállalkozói
Fotó: Havran Zoltán

Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte: az Agrár Széchenyi Kártya valódi segítséget jelent az agrárvállalkozásoknak, különös tekintettel az őstermelők, a fiatal gazdák és a családi gazdálkodók részére, akik az állami kamat- és kezességi díjtámogatás, illetve a hitelkonstrukció kedvező feltételrendszere révén igen vonzó finanszírozási lehetőséghez juthatnak. Szintén előnyös az ügyfelek számára a fennálló hitel egyszerűsített adminisztráció melletti megújításának lehetősége.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelhez kapcsolódóan a ­minisztérium kiemelt hangsúlyt helyez a kedvezőtlen időjárási jelenséggel vagy pia­ci helyzettel érintett mezőgazdasági vállalkozások támogatására, részükre akár százszázalékos mértékű kamat- és kezességi díjtámogatást nyújt, továbbá megtéríti a hitelfelvételhez, fenntartáshoz kapcsolódó költségeket. A tárca idén széles körben igénybe vehető, beruházási hitelekhez kapcsolódó új kamattámogatási programot is indít, amelynek részleteit most egyeztetik a hitelintézetekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.