Többet költünk a húsvétra készülve

Húsvétkor is meglátszik majd a kereskedők forgalmán, hogy az idén tovább nőtt a családok elkölthető jövedelme és élénkült a fogyasztás. Az Országos Kereskedelmi Szövetség számításai szerint 50-60 milliárd forintra rúghatnak csak az ünnep miatti kiadások a lakosság körében, a piaci szereplők pedig minden tekintetben a forgalom növekedését várják.

2019. 04. 10. 7:34
null
Csokikavalkád. Az áruházláncok mindegyike forgalomnövekedésre számít az ünnepi időszak előtt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább ötvenmilliárd forinttal emelkedik egy átlagos áprilisi hónaphoz képest a lakossági költekezés mértéke a húsvéti ünnepek miatt, a többlet főként az élelmiszertermékek piacán jelentkezik.

A jövő héten, de már ezen a hét végén is az áruházláncok, piacok, szaküzletek látogatottsága élénkebb lesz a szokásosnál, a nagypénteki munkaszüneti nap miatt a legtöbben jövő hét szerdán és csütörtökön mehetnek a boltokba – közölte a Magyar Nemzettel az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Csokikavalkád. Az áruházláncok mindegyike forgalomnövekedésre számít az ünnepi időszak előtt
Fotó: Bach Máté

Vámos György, a szervezet főtitkára azt mondta: már tavaly és a munkaszüneti nap 2017-es bevezetésekor sem okozott kiesést a kereskedőknek a húsvét előtti péntek munkaszüneti nappá nyilvánítása, a vásárlók alkalmazkodtak a megváltozott nyitvatartáshoz.

– A legtöbben előre beszerzik az ünnepi ételek alapanyagait, de nagyszombaton nincs korlátozva az áruházak nyitvatartási ideje, ezért várható, hogy húsvétvasárnap és -hétfő előtt (amikor ugyancsak zárva maradnak a boltok) sokan betérnek friss élelmiszerért, kiegészítő termékekért.

A sonkaroham már eleve tart, a tartósabb alapanyagokat jellemzően előre beszerzik a családok. A fogyasztás összességében jócskán átlagon felüli ezekben a napokban – mondta az OKSZ főtitkára. Vámos György megjegyezte: a nagypénteki szünnap inkább csak tovább ösztönzi az élelmiszerek beszerzését.

Ezzel ugyanis egy nappal több ideje van a családoknak a pihenésre, amire a boltok bezárása miatt előre felkészülnek bővebb, ünnepi ételekkel, italokkal. Sőt, sokan el is utaznak a húsvéti hétvégére, és mivel egy nappal többet tudnak a szállodában tölteni, a munkaszüneti nap beiktatása a szolgáltatóknál is többletbevételt hoz.

A főtitkár kifejtette: húsvét alkalmából a tipikus élelmiszerek eladásai nőnek a leginkább, ilyen a sonka és a hústermékek, a kalács, a tojás, a friss zöldségek, valamint a különféle édességek és sütőipari termékek.

Némiképp megemelkedik az iparcikkek értékesítése is, számos családban ajándékot, játékot, könyvet is vásárolnak a locsolóknak, illetve a gyerekeknek, emellett olyanok is vannak, akik az ünnepi hétvégére, a tavaszi szezonra jelentősebb beruházással készítik elő a lakókörnyezetüket, a ház körüli kertet vagy a nyaralójukat. Emiatt a tartós termékek eladásai is erősek maradhatnak ebben a hónapban.

Az áruházláncok mindegyike forgalomnövekedésre számít az idei húsvéti bevásárlási szezonban. A távirati irodát az Auchan arról tájékoztatta, hogy tíz százalékot meghaladó mértékben nőhetnek az eladásaik kifejezetten az ünnep apropóján.

Az áruházlánc úgy számolt, márciushoz képest akár harmincszázalékos lehet a bővülésük. A magyarokra jellemző árérzékenység ellenére minden termékcsoportban nő az igény a minőségi termékek iránt – közölték. A Sparnál húsvét hetében akár ötven százalékkal is nagyobb lehet a forgalom egy átlagos héthez képest.

A CBA üzleteiben is ez a második legnagyobb forgalmú időszak az évben, a hálózatnál az eladások húsz százalékkal nőhetnek. A Tescónál a húsvéti időszak forgalma másfélszerese az átlagosnak, míg az Aldinál mintegy harminc-negyven százalékos növekedést várnak ebben a hónapban.

A fogyasztási szokások változásáról a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. azt jelezte, hogy a magyarok választásai a prémium- és a középkategóriás termékek irányába tolódtak el, az olcsó, kevésbé jó minőségű árucikkek pedig háttérbe szorulnak. Várakozásaik szerint a húsvéti időszakban a nyers pulykahús értékesítésében is bővülés lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.