Egerben versenyeztek a léghajtású automobilok

Egerben is a fiatalok innovációi versenyeztek. Idén a BME Műszakik AiR–115 Team nyerte meg az Aventics legjobb Pneumobilja díjat az Érsekkertben.

Magyar Nemzet
2019. 05. 13. 17:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan lehet követni a szervezetbe jutó karotin mennyiségét, automatizálni a csillagászati adatgyűjtést, gyorsítani a matematikai szimulációkat?

Mások mellett ezekre a kérdésekre találták meg a választ azok a fiatalok, akik a 28. Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen mérették meg ötletüket.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja, Jakab László elnökletével a zsűri az összesen 111 pályázat közül – több fordulót követően – összesen három első, három második és négy harmadik díjat osztott ki, továbbá több mint ötvenet dicséretben részesített.

A pályamunkákat 2019. május 29-én és 30-án lehet megtekinteni az Ericsson Magyarország székházában, továbbá szeptemberben a Kutatók éjszakáján.

Egerben is fiatalok innovációi versenyeztek, a BME Műszakik AiR–115 Team nyerte meg az Aventics legjobb Pneumobilja díjat az Érsekkertben.

Az Emerson-csoport által tizenkettedik alkalommal megrendezett megméretésen az idén a mérnökhallgatók és az általuk épített, sűrített levegővel hajtott járművek, a pneumobilok ezúttal hét országot képviseltek: Csehországot, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Magyarországot, Romániát és Szlovákiát.

A távolsági futamon pedig a rigai műszaki egyetem egyik csapata utasította maga mögé az összes többit. A fiatalok 10 585 métert tettek meg egyetlen palacktöltettel, a kötelező minimális 15 km/órás átlagsebesség mellett.

– Az innovációvezérelt gazdaságok és társadalmak fejlődnek, ennek magyarországi ösztönzéséhez pedig arra van szükség, hogy az egyetemisták kedvét meghozzuk a természet- és műszaki tudományokhoz – mondta a verseny fővédnöke, György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.