Kiderül, hogy mekkorát nőtt a gazdaság

Magyar Nemzet
2019. 05. 13. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fontos makrogazdasági adat is megjelenik a héten. Holnap közli tájékoztatóját a Központi Statisztikai Hivatal az építőipari termelés márciusi alakulásáról.

Februárban a termelés volumene a nyers adatok szerint 48 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami rekordnak számít. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt, az épületeké 39,4, az egyéb építményeké 65,4 százalékkal.

Ugyancsak kedden jelenik meg a márciusi ipari termelésről készült második becslés. A első szerint 8 százalékkal nőtt a termelés az egy évvel korábbihoz képest.

A növekedés 21 havi rekordnak számít, legutóbb 2017 májusában regisztrált ennél nagyobb emelkedést a statisztikai hivatal – emlékeztetett a távirati iroda.

Szerdán közlik az idei első negyedéves GDP-ről szóló első becslést. A bruttó hazai termék volumene tavaly a negyedik negyedévben 5,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,9, az előző negyedévhez viszonyítva egy százalékkal nőtt.

Tavaly az év egészében a GDP volumene 4,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján a gazdaság teljesítménye az előző évhez képest öt százalékkal emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.