időjárás -1°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Babaváró hitel: rengeteg érdeklődő

Csekő Imre - Rácz Gergő
2019.06.15. 06:45
Babaváró hitel: rengeteg érdeklődő

Már most egyeztetik a bankok az ügyfelekkel az időpontokat a júliustól elérhető babaváró támogatás felvételére, a lapunk által összeállított körkép szerint több pénzintézet online kalkulátorral segíti az érdeklődőket. A hitel felvételére a kormány azokat a házaspárokat ösztönzi, akik mindenképpen szeretnének gyermeket vállalni – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek a területért felelős államtitkár. Novák Katalin beszélt arról is, elegendő idő van a hitelfelvétel és a babák születésének megtervezésére is.

– Ha egy családnak az a célja, hogy egyetlen fillért se kelljen a támogatásból visszafizetni, akkor amennyiben úgy igénylik azt, hogy már úton van az első baba, elérhetik ezt a célt – mondta a Magyar Nemzetnek a babaváró támogatásról Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár.

– Ha a várandósság harmadik hónapja után egy még meg nem született gyermek után folyamodnak a támogatásért, akkor az igény benyújtásával párhuzamosan a törlesztés felfüggesztését is kérhetik – folytatta a politikus.

– Ha az első gyerek születése után három éven belül jön a következő, akkor rögtön jogosulttá válik a pár az újabb felfüggesztésre, valamint a tőkerész harminc százalékának elengedésére. A harmadik gyermek után, ha ő is három éven belül érkezik, akkor teljesen jóváírjuk a hitelt – magyarázta Novák Katalin.

Három gyermek után a teljes kiutalt összeget jóváírhatják
Fotó: Kurucz Árpád

Feltétel a házasság

Sokakban felmerülhet a kérdés: mi történik, ha egy családban nem születnek meg a vállalt gyermekek?

– A babaváró támogatás azoknak szól, akik szeretnének gyermeket. Nem is biztatjuk a hitel felvételére azokat, akik nem terveznek babát. Ez a konstrukció – mint a neve is mutatja – a gyermeket váróknak, utódot tervezőknek szól. Őket viszont megnyugtatnám, hogy elég sok idejük van, hiszen a támogatás igénybevételét követően öt évig semmilyen anyagi következménye nincs annak, ha nem születik meg a közös gyermekük – fogalmazott az aggályokkal kapcsolatban Novák Katalin.

– A bizonytalan házastársak megvárhatják az igényléssel, míg úton lesz az első gyermek, hiszen 2022 végéig lehet belépni a konstrukcióba – folytatta az államtitkár.

– Ha pedig akár csak egy gyermek is született, akkor már nem kell a kamattámogatást visszafizetni, ami önmagában is kedvező lehetőség – tette hozzá.

Amennyiben egy családban – önhibájukból – mégsem születnek meg a vállalt gyermekek, akkor a korábbi kamattámogatást vissza kell fizetni, illetve ezt követően a piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése, de fontos, hogy örökbefogadással is lehet teljesíteni a feltételeket, és ez a lehetőség mindenki előtt nyitott – vázolta tovább a lehetőségeket az államtitkár.

A támogatás elnyerésének feltétele, hogy a szülők házasságban éljenek. Amennyiben a párnak még nincs gyermeke, nem számít, kinek hányadik házasságáról van szó. Abban az esetben viszont, ha a valamelyiküknek már született gyereke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság nem számít első házasságnak.

– Általában igaz a támogatásokra, hogy amelyik jövőbeli gyermekvállaláshoz kapcsolódó házassághoz kötöttek, de a meglévő gyermekek után járók nem. A nagycsaládosok autóvásárlásakor nem feltétel például a házasság, de a babavárónál megköveteljük azt – fogalmazott Novák Katalin.

– Hiszen kötelezettségvállalásról van szó, amelyben az elköteleződésnek olyan mértékét jelenti a házasságkötés, amely alapján feltételezhető, hogy a gyermekvállalásra vonatkozó tervek reálisak – fejtette ki az államtitkár.

Tömegekre számítanak a bankok

Jelentős igénylési hullámra számítanak a bankok júliusban, a babaváró hitel indulásakor. A Magyar Nemzet által készített körképből kiderül, hogy a pénzintézetek már most is nagymértékű érdeklődéssel találkoznak a kormányzat családtámogatási intézkedései részeként bevezetendő babaváró hitel iránt.

A telefonos, az e-mailes, és a bankfiókokban lehetséges személyes felkeresések megugrásáról számolt be lapunk kérdésére a Budapest Bank, az MKB, és a Gránit Bank. Az UniCredit tájékoztatása szerint ügyfeleik és az érdeklődők által feltett kérdések rendszerint arra összpontosultak, hogy mikortól lesz igényelhető az új termék, a Raiffeisennél pillanatnyilag még rögzítik az érdeklődések témáit.

A felkeresésekre való tekintettel felmerült, hogy egyes bankok már a termék tényleges indulását megelőzően is vizsgálnák a majdani igénylők jogosultságát. A K&H Banknál elmondták: tervezik a babaváró hitel július 1-jei bevezetését, a pontos részletek és feltételek kidolgozása azonban jelenleg is folyamatban van, így előzetes hitelbírálatot nem végeznek július előtt. A lapunknak nyilatkozó pénzintézetek visszajelzései alapján ez tekinthető az általános gyakorlatnak, a júliusi indulást megelőzően a legtöbben az eddig még nem ismert részletekre hivatkozva elzárkóztak attól, hogy előzetes hitelbírálatokat folytassanak.

Ezzel együtt az érdeklődők találhatnak eligazodási pontokat. Az OTP tájékoztatása szerint május vége óta érhető el a honlapján a jogosultsági feltételeket vizsgáló kalkulátor, amellyel az ügyfelek már előzetesen ellenőrizhetik, megfelelnek-e a jogszabály által támasztott követelményeknek. Hasonló kalkulátort az Erste honlapján is találtunk, és más bankoknál is megismerhetők a honlapokon a hitel főbb paraméterei, noha még nem tisztázott minden részlet. Ezek nyilvánosságra hozatala után a Takarék-csoport például megközelítőleg tízezer ügyletre és hatvanmilliárd forintnyi babaváró hitel kihelyezésére számít 2022 végéig.

Az állam a kezes

A babaváró támogatás egy legfeljebb tízmillió forintos kamatmentes, szabad felhasználású támogatási hitelforma, amelyet 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig igényelhetnek olyan házaspárok, amelyeknél a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább a házasfelek egyikének három év biztosítási jogviszonya van. Az elbíráláskor a hallgatói jogviszony is biztosítottságnak számít.

A házaspárok a bankfiókokban kérhetik a hitelt, amelynek törlesztőrészlete legfeljebb havi ötvenezer forint, a futamideje húsz év. Az igénylők a kölcsön felvételekor három gyermek születését vállalják, amelynek révén a hitel támogatássá alakulhat. Erre az igénylő személyek vér szerinti, velük közös háztartásban élő gyermeke, valamint az általuk közösen örökbe fogadott – 2019. július 1-je után született – gyermek, illetve a várandósság 12. hetét betöltött magzat jogosítja fel a szülőket. Lehetséges, hogy az igénylők úgy jussanak tízmillió forint szabad felhasználású támogatáshoz, hogy abból egy forintot sem kell törleszteniük.

A folyósított babaváró támogatásra az állam vállal kezességet, a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak. Ugyanakkor a kölcsön összege után a központi költségvetés javára – a hitelintézet útján a havonta fizetendő törlesztőrészlettel együtt – kezességvállalási díjat kell fizetni. Ennek mértéke évente a kezességgel biztosított kötelezettség összegének 0,5 százaléka. A bank a kölcsön folyósítását követő 15 napon belül, majd az ezt követő évtől a kölcsönszerződés megszűnésének évéig minden év január 31-ig megállapítja és írásban közli a kezességvállalási díjjal növelt havi törlesztőrészlet összegét. Mivel a magánszemélyek helyett áll helyt az állam a tartozásért, ezért ennek fejében kell az igénylőnek a részletezett kezességvállalási díjat az állam részére megfizetni.

Információ a családvédelmi akciótervről

Az országos telefonos ügyfélszolgálat ingyenesen hívható 1818-as telefonszámán keresztül, a hét minden napján 24 órában lehet tájékoztatást kérni a családvédelmi akcióterv részleteiről.

Két hét múlva lép életbe a családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kamattámogatott kölcsön használt ingatlanokhoz, a jelzáloghitelek elengedésének kibővített változata, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. (MN)