Bécs–Budapest-eszmecsere lesz a vállalkozásfejlesztésről

Az osztrák startupokat segítő támogatások is megnyílhatnak a magyar induló vállalkozások előtt, miután a jövő héten egy konferencia keretében a BVK és a bécsi ügynökség között szorosabbra fűzik a szakmai kapcsolatot.

2019. 06. 27. 9:27
null
Madártávlatból az osztrák főváros: közös történelem, közös problémák Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bécs-napok Budapesten rendezvénysorozaton mutatkozik be az osztrák főváros Magyarországon július 2. és 4. között. A látványos lakossági programok mellett a két város szakértői az Okosvárosok a fenntartható jövőért elnevezésű konferencián vitatják meg tapasztalataikat és mérik fel az együttműködési lehetőségeket olyan területeken, mint a smart city stratégia, a fenntartható mobilitás, a klímaváltozás vagy a városrehabilitáció. A tanácskozáson bemutatkozik a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) is – közölte lapunkkal a szervezet.

A konferencia kísérőrendezvényeként a BVK, valamint bécsi megfelelője, a Wirtschaftsagentur Wien vezetőinek részvételével egy workshopon szó esik majd az innovatív vállalkozásfejlesztés tapasztalatairól is. A közös történelem és a földrajzi-kulturális közelség mellett az eszmecserét indokolja az is, hogy Bécs és Budapest – amelyek egyaránt szerepelnek a Cities Today leginnovatívabb európai városokat felsoroló listáján – hasonló startup-ökoszisztémát üzemeltet.

A BVK részéről Szalai Piroska kuratóriumi elnök fogja bemutatni a már legalább prototípussal rendelkező, induló vállalkozások támogatására hivatott, évente kétszer megrendezett Be Smart-versenyeket; a Startup Budapest programot, amelynek része a think.BDPST kísérőrendezvényeként megvalósuló tavaszi Startup Budapest Fórum, valamint a novemberi Start­upok éjszakája, amelyen az ökoszisztéma mintegy ezer szereplője vesz részt; kitér a V4-ekkel, illetve a szlovák partnerekkel közösen megvalósított, fiatal vállalkozókat támogató EYES projektek eredményeire is. A Be Smart program különlegessége az esemény tükrében, hogy annak kidolgozására eredetileg egy Bécset is magába foglaló európai uniós projekt részeként került sor.

Madártávlatból az osztrák főváros: közös történelem, közös problémák
Fotó: Havran Zoltán

A workshopon Alexander Diesenreiter, a Bécsi Gazdasági Ügynökség startupszolgáltatásokért felelős vezetője számol majd be arról, hogy a Lajtán túl milyen támogatásokat biztosítanak a kezdő vállalkozásoknak. Erre is érdemes lesz figyelni, hiszen számos hazai startupnak a nemzetközi terjeszkedés első logikus lépése lehet az osztrák főváros.

A találkozó nem titkolt célja, hogy a BVK és a bécsi ügynökség közötti kapcsolatot szorosabbra fűzze. A BVK ugyanis elsősorban a külföldi városokkal fenntartott partnerségeken keresztül tudja támogatni a Be Smart-versenyek nyertes vállalkozásait. Az eredményes városdiplomáciának és a magyar diplomáciai testületek hatékony munkájának köszönhetően vehetnek részt a magyar startupok olyan kiemelt rendezvényeken, mint a dublini Futures­cope vagy a lisszaboni Web Summit. Ebbe a sorba illeszkedik a Düsseldorffal két éve kialakított digitális partnerség is, amelynek segítségével ma már – egyedüli külföldi résztvevőként – magyar vállalkozás is megmutatkozhat Németország legnagyobb startupversenyén, a Rheinland Pitchen.

Emlékezetes, hogy idén május 21. és 23. között a lisszaboni Smart Cities Summit kiállításon mutatkozott be négy Be Smart-nyertes startup a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány szervezésében. A TMRW Life, a Click for Work és a PocketGuide sikeres előadásokat tartott és kapcsolatokat épített. Mint minden eddigi alkalommal, ezúttal is olyan szakmai­lag kiemelkedő startupokkal érkeztek a BVK szakemberei, akik az egyre kiélezettebb versenykörnyezet dacára a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. A Smart City – Start­up fókuszú üzletfejlesztési tevékenység eredményeként az elmúlt években számos startup talált portugál vagy nemzetközi befektetőkre, üzlettársra vagy vevőre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.