Ellentmondásos német klímavédelmi törekvések

2019. 07. 05. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első felében a Németországban előállított energia 44 százalékát megújuló energiaforrásokból, főként a szél hasznosításából nyerték, emellett 15 százalékkal csökkent az ország szén-dioxid-kibocsátása az előző év azonos időszakához képest – közölte a BDEW energiaipari szövetség nyomán a távirati iroda. A szövetség adatai szerint az időszakban 136 millió tonnáról 115 millió tonnára csökkent a Németországban kibocsátott szén-dioxid mennyisége, és öt százalékpontot emelkedett a zöldáram aránya. A kibocsátás csökkenésében azonban nagy szerepe volt az enyhe téli időjárásnak, és az is hatással volt rá, hogy az emissziókereskedelemben emelkedett a szén-dioxid ára, ami visszafogottságra ösztönözte a légszennyezőket.

– A német energiaszektor szereplői jelentős erőfeszítéseket tettek a klímacélok elérése érdekében. Ideje, hogy a közlekedési és a fűtési szolgáltatók is felvegyék a ritmust, és teljesítsék kötelezettségeiket ezen a téren – vélte Stefan Kapferer, a BDEW vezetője. A Der Spiegel című német lap viszont arra emlékeztetett, hogy a német szövetségi kormány ősszel tárgyalja a középtávú klímacélok érdekében hozandó intézkedéseket, amelyek legvitatottabb pontja a szén-dioxid-adó.

Ennek bevezetését a szociáldemokrata környezetvédelmi miniszter, Svenja Schulze szorgalmazza, a nagykoalíció konzervatív pártjainak nagy része viszont ellenzi, mert megdrágítaná a benzint, a dízelolajat, a fűtőolajat és a földgázt is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.