Kármentesítenék a méhészeket a rossz szezon miatt

Az Agrárminisztérium idén hatszázmillió forintot különített el, az összeg mintegy húszezer méhész 1,2 millió méhcsaládjának jelenthet segítséget.

Magyar Nemzet
2019. 07. 23. 12:36
null
A méhek nem szívesen repültek ki pollent gyűjteni az akác virágzásakor Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A méhészet versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az Agrárminisztérium új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészeknek. Idén hatszázmillió forintot különített el a tárca, az összeg mintegy húszezer méhész 1,2 millió méhcsaládjának jelenthet segítséget. Méhcsaládonként, vagyis kaptáranként ötszáz forintot igényelhetnek az arra jogosult méhészek. Amennyiben a kérelmek meghaladják a keretösszeget, akkor a támogatás mértéke arányosan csökken.

A támogatásra a méhészeknek idén kifejezetten szükségük lesz a távolról sem ideális tavaszi időjárás miatt. Ahogyan azt nemrégiben a Magyar Nemzetnek Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, a repcét gyakorlatilag elvitte a száraz­ság, ezért a méztermés a tavalyi mennyiségnek mindössze a húsz-harminc százalékát érte el. Bár az akác virágzását a szokásos 10-12 nap helyett 20-25 napra nyújtotta a hűvös, esős időjárás, az ország bizonyos részein a méheknek csak öt-hat nap volt alkalmas a kirepülésre. Az évi átlag tízezer tonnától jócskán elmaradt az idei akácméztermés, ám a belföldi ellátást ez nem veszélyezteti, csak exportra jut kevesebb – fejtette ki Bross Péter. Az ország legnagyobb területű, 600 ezer hektáros méhlegelője, a napraforgó ezekben a hetekben virágzik.

A méhek nem szívesen repültek ki pollent gyűjteni az akác virágzásakor
Fotó: Havran Zoltán

Bross Péter példaértékűnek nevezte a méhészek támogatására elkülönített 600 millió forintos hozzájárulást. A kérelem július 15. és augusztus 31. között elektronikus úton nyújtható be az Államkincstárhoz, az erre a célra kialakított elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendeletmódosítást kezdeményezett, hogy a falugazdászok meghatalmazással is részt vehessenek a kérelem elektronikus benyújtásában, mert erre jelenleg nincs lehetőség – írta az Agrárszektor.hu.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.