Biztonsági kód kell az online vásárláshoz

Magyar Nemzet
2019. 08. 13. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetes vásárlásokkal elkövetett csalások megakadályozásáért szeptember 14-től kötelező lesz a biztonsági kód használata az online vásárlásoknál az Európai Unión belül – emlékeztetett Magyarország kiberkoordinátora a köztelevízió és a Kossuth rádió műsorában. Rajnai Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy több ezer milliárd dollárra tehető globális szinten az internetes vásárlásokkal elkövetett csalások értéke. Érdemes tudni, hogy az online vásárlás menete nem fog változni, ám átutalás előtt a bankon keresztül SMS-ben digitális biztonsági kód érkezik majd a vásárlónak, amit megadva fejezheti be a rendelést – magyarázta a szakértő.

A fizetési szolgáltatásokra vonatkozó európai uniós direktíva 2018. ­január 13-án lépett hatályba, és kiemelten a fizetési tranzakciókat, a bankok és a digitális pénzügyi szolgáltatók (fintech cégek) együttműködését szabályozza. A jogalkotók célja szerint a regula a pénzügyi rendszer biztonságát növeli, emellett fokozza a versenyt a szolgáltatók között.

Az érintőkártyás fizetéseknél az változik, hogy a rendszer időnként a kisebb összegű számlakiegyenlítésekkor is elkéri majd a PIN-kódot, míg jelenleg csak az ötezer forint feletti fizetéseknél kell beütni a négy számjegyet. Ez azért szükséges, hogy a bank időről időre meg­győződjön arról: valóban a tulajdonosa használja a kártyát. Pénzintézetenként eltérő lehet, hogy minden ötödik fizetés alkalmával vagy 150 euró­nyi (47 ezer forintnyi) összesített értéknél kéri a megerősítést a rendszer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.