Célkeresztben a cigaretta és az üdítő

Románia is megemelné a cukros üdítőitalok adóját, az egészségügyi minisztérium egészségkárosító hatásukkal indokolja a lépést. Bukarest emellett a dohánytermékek jövedéki adójának emelését is fontolgatja.

PATIENTS FROM THE TICHILESTI LEPER COLONY TALK POLITICS.
ROMANIA BRITAIN AID Fotó: Radu Sigheti Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megemelné a román kormány szep­tembertől a cukros üdítőitalok jövedéki adóját. Az egészségügyi minisztérium azzal indokolja a gyártót sújtó adóemelést, hogy ezzel csökkenteni lehet az egészségre káros italok fogyasztását. Egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat alapján nemrég közölt nemzetközi tanulmány szerint a cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát. A párizsi Sorbonne Egyetem kutatói több mint százezer embert követtek nyomon öt éven át. Azt tekintették cukros üdítőitalnak, amelynek több mint öt százaléka cukor volt, tehát idesorolták a gyümölcsleveket, a szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat és az olyan teát, kávét, amelybe cukrot kevernek. Ha életbe lép a tervezett intézkedés, négy hónap alatt – azaz szeptembertől az év végéig – 320 millió lej (mintegy 25 milliárd forint) bevételre számíthat a kormány, mivel Romániában az egy főre jutó évenkénti üdítőital-fogyasztás nyolcvan liter.

Bukaresti sajtóértesülések szerint a Viorica Dancila vezette kabinet a dohányipari termékek jövedéki adóját is emelné. A cigarettagyártó JTI Románia a hírek megjelenése után levélben fordult a pénzügyminiszté­riumhoz az európai szabályozások betartását sürgetve. A cég többek között azzal érvelt, hogy a dohányipari termékek jövedéki adójának előre hozott emelése levegőbe röpíti a fiskális kiszámíthatóságot és az üzleti terveket. Az adópolitikai módosításoktól remélt extra bevételeken kívül a kormány spórolni is akar, ennek jegyében lefaragni készül az állami apparátust: felére csökkenti az államtitkárok számát, s ötven százalékkal a rendszerben maradó államtitkárok kabinetjét – írta hivatalos forrásokra hivatkozva a Kolozsváron szerkesztett Krónika című napilap.

Fotó: Reuters

Édler András, a Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke úgy vélekedett, nem az észszerűség, hanem a kényszerítő körülmények hatására lépi meg a kormány az amúgy szükséges intézkedéseket. Romániában megnőtt az államháztartás hiánya, a mostani tervek ennek csökkentését is szolgálnák. – Egyet lehet érteni azzal, hogy megadóztatják az egészségtelen italokat, növelik a cigaretta jövedéki adóját vagy karcsúsítják az államapparátust. Ám ezekkel nem kellene addig várni, amikor már a szakadék szélén áll a költségvetés – hangsúlyozta a gazdasági szakértő. Édler András szerint elsősorban a központi szintű államapparátus csökkentése indokolt Romániában, hiszen eddig is nyilvánvaló volt, hogy túlméretezett és rengeteg pénzt emészt fel.

Eredményes a hazai módszer

Hazánkban az év elejétől általánosan húsz százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó (neta). Az ismertebb nevén chipsadót 2011 szeptemberében vezette be a kormány, az intézkedésnek három fő célja volt. Egyrészt, hogy a gyártók csökkentsék vagy szüntessék meg az egészségre káros összetevők, a hozzáadott cukor és só tartalmát. Másrészt kívánatos volt, hogy a vevőket a gyártók tájékoztassák az egészségre káros összetevőkről. Ugyanakkor az is volt az intézkedés célja, hogy több bevétele legyen az egészségügyi ágazatnak. Az adónem bevezetése szinte azonnal éreztette hatását. Már az első évben, 2012-ben készült vizsgálatok kimutatták, hogy a gyártók csaknem negyven százaléka változtatott a receptúrán vagy csökkentette a káros összetevők mennyiségét. Emellett a lakosság is mérsékelte ezeknek a termékeknek a fogyasztását, illetve az egészségügyi ágazatnak jelentős bevétele keletkezett az adónemből. A húszmilliárd forintos többletből valósították meg az egészségügyi dolgozók béremelésének első ütemét, ami csaknem 95 ezer főt érintett. (J. Gy.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.