Indokolatlan az alacsony dinnyeár

Az idei dinnyeszezon sem múlhat el botrány nélkül, az elmúlt évekhez hasonlóan most is akadt olyan áruház, amely indokolatlanul alacsony áron emelte kínálatába a görögdinnyét. A Lidl Magyarország akciója ellen az agrárkamara mellett a dinnyetermelők egyesülete is élesen tiltakozik.

Magyar Nemzet
2019. 08. 09. 7:34
null
A gazdálkodók gyakran kényszerből kötnek alkut a felvásárlókkal, ez mindenkinek kárt okoz Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi sem indokolja az áruházak dinnyeakcióját, az alacsony árakhoz a termelők helyett csak egyes felvásárlók érdeke fűződik – hívta fel a figyelmet tegnap közleményében a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, utalva a Lidl Magyarország napokban hirdetett akciójára.

– Nem tisztességes egyes felvásárlói érdekek mellett olyan piaci döntést hozni, amely az egész ország dinnyepiacát veszélyezteti, a termelőket és a fogyasztókat is megkárosítja – emelte ki Göcző Mátyás, az egyesület elnöke.

A termelők és a szakmai szervezetek évek óta tiltakoznak az áruházláncok felelőtlen magatartása ellen. Az elmúlt években szinte minden szezonban akadt legalább egy olyan bolthálózat, amely indokolatlanul olcsón kínálta a dinnyét, s azzal hetekre bedöntötte a piaci árakat. Az egyesület elnöke szerint a magyar dinnye az ilyen és ehhez hasonló hazai kereskedelmi gyakorlatoknak köszönhetően rengeteget veszített pozitív megítéléséből.

A gazdálkodók gyakran kényszerből kötnek alkut a felvásárlókkal, ez mindenkinek kárt okoz
Fotó: 123RF

– Felvásárlók telepedtek meg a nagyobb termőkörzetekben, akik nagy haszon reményében, alacsony árakkal stresszelik a termelőket. A gazdálkodók kényszerből kötnek alkut, miközben a felvásárlók a hatalmas árrésből felépített infrastruktúrájuk segítségével beékelődnek a hazai áruházak és a termelők közé – mutatott rá a szakember.

A diszkontáruházlánc akciójára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hívta fel a figyelmet. A köztestület minapi tájékoztatása szerint augusztus első hetéig problémamentesen alakult a szezon, minden érintett elégedett volt a piaci folyamatokkal. Ezt követően viszont a Lidl kilónként 99 forintos áron kezdte el árusítani a dinnyét. A kamara szerint a többéves piaci tapasztalatok alapján a szezonnak ebben a szakaszában, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, kilónként 150 és 200 forint közötti fogyasztói ár lenne indokolt.

– Ezzel az árletörő akcióval a Lidl mindenkinek kárt okoz: a vásárlókat becsapja, hiszen a reklámmal ellentétben mégsem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, mivel ilyen rendkívül alacsony felvásárlási árral nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésének megvalósításához – szögezte le közleményében a NAK. A kamara tapasztalatai szerint ráadásul egy ilyen lépés a többi kiskereskedelmi láncot is árcsökkentésre készteti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.