Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Matolcsy: Fenntartható a magyar modell

Magyar Nemzet
2019. 08. 29. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért is ne lehetne folytatni Magyarország gazdasági felzárkózását az egyre nehezebb külső feltételek között is? – tette fel a kérdést a Növekedés.hu internetes portálon megjelent írásában Matolcsy György.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint hazánk újkori történelmében többször kezdődött el egy erőteljes gazdasági felzárkózási folyamat a nyugat-európai fejlettség és életszínvonal elérése érdekében, de ezt a célt még soha nem sikerült teljesíteni. A kudarchoz a felzárkózáshoz választott gyenge megoldások vezettek. Eddig mindig hiányzott egy fenntartható modell, amely egyaránt alkalmazható volt jó és rossz időkre – írta a jegybank elnöke.

Matolcsy György szerint 2010 után fokozatosan alakították ki a fenntartható modellt, amely testreszabott, célzott eszközöket alkalmaz, továbbá egyszerre őrzi az egyensúlyokat és segíti a növekedés erőit.

Ennek több eleme van, ide tartozik a munkaalapú gazdaságpolitika, a pénzügyek rendbetétele, a pozitív kereskedelmi és fizetési mérleg, a technológiaimport, a jegybank törvényes feladatainak ellátása, az uniós források becsatornázása, a középosztály erősödése, a vállalati és lakossági hitelállomány bővülése. Ezek mellett azt sem mellékes, hogy Magyarország része a globális piacnak.

Az MNB elnöke szerint ezekre lehet építeni a következő évek teljes versenyképességi fordulatát, amely technológia- és termelékenységközpontú elemekkel erősíti a modell hosszú távú fenntarthatóságát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.