Tisztességes adózók előnyben

Az online számlázás új távlatokat nyitott az ellenőrzésben, mert a kockázatelemzők a folyamatosan beáramló adatok segítségével szinte azonnal észlelik az adózóknál felmerülő kockázatokat.

Magyar Nemzet
2019. 08. 05. 17:25
null
Valós időben. Óriási az államkassza pluszbevétele Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötvenmillió számla adatait küldték be a vállalkozók a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) 13 hónap alatt – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a távirati irodával. Izer Norbert azt mondta: piaci elemzők értékelése szerint is bevált az online számlarendszer, amely számításaik szerint egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt termelt az államkasszának. Az áfabevételek növekedése egyértelmű, hiszen egyrészt a NAV valós időben fér hozzá az adatokhoz, és ez önmagában javítja az adómorált, másrészt a hivatal sokkal hamarabb fel tud lépni az áfacsalások ellen, és akár már jövőre tíz százalék alá csökkenhet az adóelkerülés mértéke Magyarországon.

Valós időben. Óriási az államkassza pluszbevétele
Fotó: Kurucz Árpád

Az online számlázás új távlatokat nyitott az adóhivatal ellenőrzési munkájában, mert a kockázatelemzők a folyamatosan beáramló adatok segítségével szinte azonnal észlelik az adózóknál felmerülő kockázatokat, amelyekre a revizorok gyorsan reagálnak – emelte ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a tisztességes adózók csak profitálhatnak a gazdaság fehéredéséből és a feketén működő vállalkozások számának csökkenéséből. Izer Norbert számokban is összegezte az ellenőrzési eredményeket, eszerint egy év alatt, tavaly július 1-je és ez év július 1-je között 15 ezer jogkövetési vizsgálat indult. Ezekből 650 adóellenőrzés volt, amelyek összességében 7,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel.

Az államtitkár rámutatott az úgynevezett önkéntes jogkövetési hajlandóság növekedésére is, amely az ellenőrzési statisztikában nem is szerepel. Az adóhivatal jelzésére – például arról, hogy az online számlaadatok nem egyeznek az áfabevallás adataival – már több száz millió forint adóbevétel folyt be az államkasszába, jellemzően önellenőrzés keretében – ismertette Izer Norbert. Az államtitkár kijelentette: az adóeltitkolás visszaszorításában elért magyar eredmények világszerte példaértékűek, számos ország tanulmányozta már a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseit, így az online számlázást, az online pénztárgépeket vagy éppen a közúti ellenőrzés online rendszerét, az ekáert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.