Titokzatos maradt a Fed elnöke

Munkatársunktól
2019. 08. 24. 9:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés fogódzót nyújtott az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke tegnap annak megítéléséhez, hogy csökkent-e kamatot a Fed nyíltpiaci bizottsága szeptemberben vagy sem. Jerome Powell a fejlett országok jegybankárainak a wyomingi Jackson Hole üdülőhelyen rendezett évi rendes monetáris konferenciáján tartott beszédében azt ígérte, hogy megteszik a szükséges intézkedéseket az amerikai gazdaság növekedésének támogatására, de figyelmeztetett arra is, hogy a Fed nem tudja megoldani a kormányzat Kínával és más országokkal fennálló kereskedelmi feszültségekből adódó problémáit. Összességé­ben az amerikai gazdaság továbbra is jól teljesít – állapította meg Powell, majd úgy folytatta, hogy a közelmúltból nincs olyan precedens, amely irányt mutatna a jelenlegi helyzet kezeléséhez, és a monetáris politika nem tud egy határozott szabálykönyvet nyújtani a nemzetközi kereskedelemhez. Az MTI szerint azt hangsúlyozta, hogy a

Fednek a folyó eseményekre kell figyelnie, és a politikáját úgy kell alakítania, hogy előmozdítsa kettős mandátumának teljesítését, a kétszázalékos inflációs célszám és a közel teljes foglalkoztatottság elérését.

Az elnök beszéde csalódást okozhatott azoknak a befektetőknek, akik arra számítanak, hogy még az idén további kamatcsökkentéseket hajt végre a Fed nyíltpiaci bizottsága, miután júliusban 25 bázisponttal csökkentették az irányadó kamatsávot. Ám Powell már akkor jelezte, hogy ez nem egy hosszú lazítási ciklus kezdete.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.