A Volánbusz lesz az országos szolgáltató

A hat regionális közlekedési központ beolvadásával, közel 19 ezer fővel Magyarország harmadik legtöbb munkavállalóját foglalkoztató állami társaság jön létre.

Magyar Nemzet
2019. 09. 27. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 1-jétől országszerte egyetlen állami társaság, a Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást. A hat regionális közlekedési központ beolvadásával, közel 19 ezer fővel Magyarország harmadik legtöbb munkavállalóját foglalkoztató állami társaság jön létre. Az integrációtól eredményesebb, hatékonyabb működést vár a kormány. A munkavállalókat és munkahelyeiket nem érinti az egyesülés.

A hat regionális közlekedési központ jogutódlás útján beolvad a Volánbuszba. Az integrációs folyamat, amelynek lebonyolításával a társaság elnök‑vezérigazgatóját, Dávid Ilonát bízták meg, ezzel nem ér véget. Az elkövetkezendő időszakban a területileg eltérő tevékenységeket, informatikai rendszereket hangolják össze, a feltárt párhuzamosságokat megszüntetik, a szakterületek működését egységesítik. Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, az integrációs folyamat végére egy szakmailag jól felkészült, az utazási és a megrendelői igényekhez jobban igazodó, hatékonyabban működő és gazdálkodó, versenyképes közlekedési vállalat jön létre, amely nem csupán pozíciójának megtartására törekszik, hanem képes új piacok felé is nyitni. Az egyesülési folyamat sem a menetrendre, sem az utazási tarifákra nincs hatással, ugyanakkor az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező társaság egységesebb és egyben magasabb színvonalú szolgáltatást tud majd nyújtani az utazóknak.

Az integráció a munkavállalók többségénél a napi feladatokat tekintve semmilyen változást nem okoz, hosszú távon viszont számos előnnyel jár, hiszen a Volánbusz az új szervezeti keretek között erősebb, stabilabb hátteret és kiszámíthatóbb munkahelyet biztosít a dolgozók részére. A folyamat az érintett szakszervezetek, érdekképviseletek teljes körű bevonása, tájékoztatása mellett zajlik. A tulajdonosi szándék szerint az integráció elősegíti a piacnyitásra történő felkészülést, amely a jövő évben aktuális, hozzájárul a szolgáltatási színvonal növeléséhez, amelynek köszönhetően az állami társaság sikeresebben vehet részt a helyközi autó­buszos közszolgáltatási feladatok ellátására kiírandó pályázatokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.