Bezárhatják azt a szállodát, amelyik nem küld adatot

Megkezdődött a panziók regisztrációja, ezzel együtt lejárt a türelmi idő azokkal a szálláshelyekkel szemben, amelyek nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek.

2019. 09. 02. 13:36
null
A hoteleknek júniusban kellett csatlakozniuk a rendszerhez Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a panziók regisztrációja, ezzel együtt lejárt a türelmi idő azokkal a szálláshelyekkel szemben, amelyek nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK). Szeptember elsejétől a szabálytalan szállodák figyelmeztetésre, majd büntetésre számíthatnak – nyilatkozta az Origó.hu-nak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Guller Zoltán felidézte, az NTAK a turisztikai ügynökség és a hazai turizmus legjelentősebb, legátfogóbb informatikai fejlesztése, amelynek köszönhetően minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezhetnek, így mérhetővé válik a szektor valós teljesítménye.

– A GDP 11 százalékát adó ágazatról igazából csak becsléseink voltak eddig – fogalmazott. Szavai szerint a digitalizált adatszolgáltatás nemcsak aktuálissá teszi a vendégforgalmi adatokat, hanem egyik célja az ágazat fehérítése is, mivel javítja az ellenőrzések és a fejlesztések hatékonyságát.

A hoteleknek júniusban kellett csatlakozniuk a rendszerhez
Fotó: Éberling András

A magyarországi szállodáknak júniusban kellett csatlakozniuk az NTAK-hoz, júliustól pedig az adatszolgáltatást is meg kellett kezdeniük, ezt azonban nem mindenki tette meg határidőre, úgyhogy az első figyelmeztetések postázását a jegyzők hamarosan megkezdik – közölte a vezérigazgató, aki szerint fontos leszögezni, hogy közel két hónap telt el a rendszer indulása óta, és a jelenleginél sokkal több szállodának kellene adatot szolgáltatnia.

A szankcionálási rendszert német minta alapján alakították ki. A jegyzők először írásos figyelmeztetést küldenek azoknak a szálláshelyeknek, amelyek nem együttműködők. A második alkalommal szintén figyelmeztetésre számíthatnak a szabálytalan szállodák, de a második figyelmeztetés mellé a jegyző egy kisebb összegű bírságot is kiszab a kötelezettségét nem teljesítő szolgáltatókra. Abban az esetben, ha egy szálloda ezután sem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a jegyző ideiglenesen bevonja a működési engedélyét. Amelyik szálláshely ezek után sem tesz eleget az előírásoknak, az végleges bezárásra számíthat – ismertette. Guller Zoltán szerint ugyanis azt kell feltételezniük, hogy aki nem akar a szabályoknak megfelelni, nem is tartja be azokat és feketén működik.

– A szoftver rendelkezésre áll, tájékoztató roadshow-kat szerveztünk országszerte és információs weboldalt is működtetünk, emellett telefonos ügyfélszolgálatot is biztosítunk. A rendszer működik, hiszen csaknem félezer szálloda használja. Nincs helye több kifogásnak – jelentette ki az MTÜ vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.