időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Októberben startolhat a Magyar Multi Program

Bódy Géza
2019.09.19. 07:34
Októberben startolhat a Magyar Multi Program

A Magyar Multi Program a jövő hónap első felében jelenhet meg, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint kiíró, még módosíthat a feltételeken. A vállalkozások összesen 14 milliárd forinthoz juthatnak fejlesztési céljaik eléréséhez.

A Magyar Multi Program a hazánkban működő vállalkozások öt-tíz százalékát adó, dinamikusan növekvő és innovatív kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) egyedi fejlődéséhez járul hozzá több mint 14 milliárd forintnyi fejlesztési forrással. Célja a cégek megerősítése, a mennyiségi gyarapodás mellett a minőségi, nemzetközi összehasonlításban is versenyképes növekedés ösztönzése által.

Ennek hatására lehetővé válik a vállalkozások hozzáadott értéket előállító tevékenységének fokozása, önálló hazai termékek és szolgáltatások kifejlesztésével, illetve márkaépítés révén. A kkv-k működésében kiemelt szerepet kap a hatékonyságorientált és innovációfókuszú működés, amely többek között elősegíti a bérek növekedését és a munkahelyek stabilitását is.

A támogatást többek között ingatlanépítésre is fel lehet használni
Fotó: Kurucz Árpád

A programot még áprilisban jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), és október első felében jelenhet meg – közölte a tárca információi alapján a Via Credit pályázati tanácsadó cég, ahol úgy ítélik meg, hogy a feltételeken még módosíthat az ITM. Mint azt Papadimitropulosz Alex, a vállalat ügyvezető igazgatója a lapunkhoz eljuttatott közleményben hangsúlyozta, a program jelenlegi pénzügyi feltételeinek 1500-nál is több kis- és közepes vállalkozás felel meg az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisa alapján.

Ebből ötszázan működnek az előírt konvergenciarégióban, ám mivel a program folyamán részletes előszűrés van, ennél szűkebb vállalati kör élhet majd a lehetőséggel. Eddig az ITM kétszáznál is több vállalatot hívott meg a Magyar Multi Program I.-be, ezek közül ötven fejlesztését kezdik meg ősszel. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy a szóban forgó félszáz cég kapta meg az indulási jogot a Magyar Multi Program II.-be és III.-ba.

A szakértő kiemelte, hogy a pályázói körnek speciális pénzügyi adatoknak kell megfelelnie, illetve meg kell szerezniük az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által kiállított tanúsítványt. Ez igazolja, hogy a pályázó cég az előminősítésen túljutott, részt vett cégdiagnosztikán, valamint van fejlesztési terve. Papadimitropulosz Alex azt valószínűsíti, hogy a programban a módosítás azért szükséges, hogy a 2018-as pénzügyi adatokat figyelembe tudják venni.

A pályázati sikert az is előrevetíti, hogy az előzménynek is tekinthető Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program olyan finanszírozási forma volt, amely a vállalatok növekedési szakaszában biztosított támogatást a kkv-knak.

Ebben 44 projektre nyújtottak be 10,9 milliárd forintnyi támogatási igényt, amelyek közül 32 projektet támogattak 8,65 milliárd forint összegben. Külön figyelemreméltó, hogy a programmal kapcsolatos társadalmi vitára eddig csak alig néhány észrevétel érkezett, vagyis a vállalkozói réteg egyetért a kiíró szándékaival – mutatott rá a pályázati tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

A Magyar Multi Program I. keretében az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. méri fel, majd megkeresi, befogadja a Magyar Multi Program II. és III. területre jelentkező vállalkozásokat.

A Magyar Multi Program II.-ben a már indulási jogot szerzett vállalatok tudnak tanácsadói szolgáltatásokat igénybe venni. A szolgáltatások lényege, hogy négy fő területen szakmai támogatást kapjanak a növekedés fenntartásához, a továbblépéshez. Ezek: műszaki, termék- és szolgáltatásfejlesztés, márka- és arculatépítés, stratégiai és pénzügyi tanácsadás, illetve HR, szervezet- és folyamatfejlesztés.

A keretösszeg egymilliárd, az elnyerhető támogatás 36 millió forint. A támogatási intenzitás 45 százalék. A Magyar Multi Program III.-ban a már indulási jogot szerzett vállalatok tudnak beruházásokhoz támogatást igénybe venni. A támogatás számos területen használható fel, például ingatlanépítésre, -bővítésre, új eszköz vásárlására, IT-fejlesztésre. A keretösszeg 13,17 milliárd, az elnyerhető támogatás 340 millió forint.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.