Egyesülhet az eMAG az Extreme Digitallal

Magyar Nemzet
2019. 10. 18. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az eMAG és az Extreme Digital egyesülését – jelentette be a hivatal. Az indoklás szerint az összeolvadás nem csökkenti a versenyt jelentős mértékben a műszaki termékek piacán, mivel az online és hagyományos bolti kereskedelmi szegmensekben a két cég együttes részesedése nem éri el a húsz százalékot, ezért nem várhatók negatív hatások, például áremelkedés – számolt be a döntésről a távirati iroda.

A GVH megállapította, hogy a műszaki cikkeket tekintve az online és a hagyományos bolti kereskedelmi szegmensek egységes piacot alkotnak. Ezt támasztja alá, hogy az online és ­offline módon is kereskedő szereplők jellemzően országosan egységes árakat, feltételeket alkalmaznak, illetve hogy a magyar fogyasztók kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az online boltok fizikai megjelenésének.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy az összefonódásnak várhatóan akkor sem lennének káros hatásai, ha a vizsgálat csak az online műszakicikk-kiskereskedelemre lenne szűkítve, így valószínűsíthetően nem emelkednek majd az árak.

A GVH nem tartotta reálisnak a pia­ci szereplők azon aggályát sem, hogy a nagyobb beszerzési volumenre építve az egyesülő vállalat ki tudná szorítani a versenytársait alacsony áraival, mert nem kerül erőfölényes pozícióba a beszállítókkal szemben, emellett a jelen lévő versenytársak piaci potenciálja és a piacra lépés lehetősége is akadályozná ezt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.