Milliárdos mélyépítési megbízást nyert az Opus Global Nyrt. érdekeltsége

A konzorcium a tiszavasvári gyógyszergyár egykori hulladéklerakójának területén végzi el a kármentesítési munkálatok első ütemét.

2019. 10. 18. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nettó 9,098 milliárd forint értékű mélyépítési megbízást nyert el az Opus Global Nyrt. építőipari divíziójába tartozó Mészáros és Mészáros Kft. a Békés Drén Kft.-vel közösen – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján az Opus. A Mészáros és Mészáros Kft. által vezetett konzorcium a tiszavasvári gyógyszergyár egykori hulladéklerakójának területén végzi el a kármentesítési munkálatok első ütemét, a beruházást nyolcvan százalékban a Mészáros és Mészáros Kft. végzi. A közbeszerzési tendert a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgálató Zrt. írta ki, az ajánlattevő várhatóan november közepéig köti meg a szerződést a nyertes konzorcium tagjaival.

A tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár egykori hulladéklerakója 26 hektáron terül el. A kármentesítési munkálatok első ütemében a területet úgynevezett mélyrésfalas technológiával zárják körbe. A Mészáros és Mészáros Kft. és a Békés Drén Kft. legalább 28-30 méter mély vízzárórésfalat épít, amely megakadályozza a szennyeződés tovább terjedését a talajban. A 60 centiméter széles résfalba nagy sűrűségű műanyagból készült lemezt építenek be, amellyel tökéletes vízzáróság érhető el. A résfalazás során kitermelt, szennyezett földet olyan hulladékkezelőbe szállítják el, amely veszélyes hulladék kezelésére, ártalmatlanítására jogosult.

A résfalon kívül rekedt szennyezőanyagokat úgynevezett Pump&Treat technológia alkalmazásával távolítják el a vízadó rétegekből. Ennek érdekében vízkitermelő kutakat, víztisztító- és visszanyelető rendszert építenek ki, amelynek próbaüzeme 12 hónapig tart. A konzorcium további feladata, hogy az első hat hónapban élesben is üzemeltesse a víztisztító rendszert.

„Az Opus Global Nyrt. értékként tekint a környezetvédelemre, úgy látjuk, hogy a kapcsolódó feladatok egyre jelentősebb részét teszik ki az építőipari megbízásoknak. Felelős vállalatként pedig építőipari portfóliónk cégeivel részt kívánunk vállalni a hasonló feladatokból.” – mondta Halmi Tamás, a tőzsdei társaság ipari divíziójának vezetője.

Az Opus Global Nyrt. tavaly apportálta építőipari portfóliójába a Mészáros és Mészáros Kft.-t, valamint az R-Kord Kft.-t. Az építőipar Magyarország egyik legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező gazdasági ágazata, így az ebben a szektorban működő leánycégek a tőzsdei társaság számára stratégiai fontosságúak. Az Opus Csoport elkötelezett az építőipari leánycégei működési területének és feladatköreinek szélesítése mellett a részvényesi érték növelése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.