Nem mos rendesen az olcsóbb mosógép

A magyar fogyasztási szokások mellett több mint 2,2 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások fedezni tudják igényeinket.

Magyar Nemzet
2019. 10. 07. 15:26
null
Van összefüggés az ár és a minőség között Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar fogyasztási szokások mellett több mint 2,2 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások fedezni tudják igényeinket, ezzel a világátlagnál is rosszabb helyen állunk – állítja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a fogyasztókat környezetbarát és etikus vásárlói magatartásra igyekszik rábírni.

Ezúttal egy friss, a Newcastle-i Egyetemen elvégzett vizsgálat eredményei alapján a mindennapos tevékenység, a mosás kapcsán közöltek figyelmeztetéseket. Eszerint tévhit, hogy az ökotudatos életmódnak megfelel a mosógépek kímélőprogramjának a használata. Ez az eljárás nejlon, poliészter, akril vagy egyéb műszálból készült ruhák esetén milliónyi műanyag mikroszálat mos bele a szennyvízbe, annak ellenére, hogy kifejezetten finom bánásmódot igénylő, kényesebb ruhadarabokhoz ajánlják. Nagyobb kárt okoz, mint a magasabb hőfokú mosóprogramok. A tudatos vásárlók azt javasolják, érdemes kerülni a szintetikus anyagokat, a túl gyakori mosást és a szárítógépeket.

Legutóbbi terméktesztjükben a magyar kereskedelemben kapható 14 ismert márka készülékeit vizsgálták meg fogyasztói szemmel, többek között Bosch, Hotpoint, Indesit, LG, Mie­le, Whirlpool és Candy gépek kerültek a szakértők kezei közé.

Megállapították, hogy a mosógéplista élén a 8-9 kilogramm kapacitású Miele gépek állnak, de LG és Siemens készülékek is az élmezőnybe kerültek. Ezek a márkák azzal szereztek sok pontot, hogy jól mosnak és centrifugálnak, miközben viszonylag energia- és víztakarékosak is, emellett viszonylag csendes a működésük és könnyű a használatuk. A felső kategóriás tulajdonságú gépek között széles az árkínálat: 130 ezer forinttól félmillió forintig kaphatók a hazai boltokban.

Van összefüggés az ár és a minőség között
Fotó: Havran Zoltán

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által tesztelt termékek között a lista végére kerültek az olcsóbb, 80 ezer és 100 ezer forint közötti készülékek. Szinte kivétel nélkül azzal veszítettek sok pontot a hátrasorolt mosógépek, hogy a tesztelés szerint nem mossák ki rendesen a koszos ruhát, sőt a mosószer egy része a ruhában marad öblítés után, és a centrifugálófunkciójuk sem túl erős. Ugyanakkor viszonylag alacsony az áramfogyasztásuk, de vajon ­megéri-e, ha a szennyezett ruhát emiatt többször kell kimosni? – teszik fel a kérdést a civil fogyasztóvédők.

Mivel egy mosógépet jó esetben több évig használunk, a környezettudatosság terjedésével – és persze takarékossági okokból – már egyre több vásárlónál fontos szempont, hogy a választott készülék a lehető legkevesebb vizet és áramot fogyassza az évek során. A tesztben szereplő készülékek között viszont többnél a víz- és energiatakarékosság éppen az alapfunkciók, vagyis a mosás, az öblítés és a centrifugálás rovására megy.

Azt is jelezték, hogy 112 ezer forintos áron már találtak olyan modellt, amelyik nem energiafaló, mégis tiszta, jól kiöblített és centrifugált ruhát produkál. Ennél a lista leggyengébb láncszeme csak 22 ezer forinttal került kevesebbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.