Paks II: francia-német konzorcium szállítja a vezérlést

2019. 10. 22. 20:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Framatome SAS – Siemens AG francia-német konzorcium szállítja a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló beruházás, a Paks II projekt blokkvezérlő berendezését – közölte a főberuházó Roszatom, amelynek leányvállalata, a Rusatom Automatizált Irányítási Rendszerek (RASU) Moszkvában írta alá ma a konzorciummal az atomerőmű 5. és 6. blokkja számára készülő blokkvezérlő berendezés gyártásáról, leszállításáról és üzembe helyezéséről szóló szerződést. A Framatome SAS – Siemens AG nyílt versenyeljárási folyamat eredményeként kapta meg a megbízást.

A szerződés értelmében a konzorcium azon túl, hogy legyártja a blokkvezérlő berendezést, beszerzi a berendezés információbiztonsági követelményeknek való megfelelését tanúsító iratokat is.

Frédéric Lelièvre, a Framatome automatizált Irányítási rendszerek regionális értékesítési senior alelnöke az aláírás után elmondta, hogy a vállalat szakemberei hosszú évek óta szállítanak oroszországi atomerőművek számára automatizált irányítási rendszereket. – A Paks II projekt számára készülő blokkvezérlő berendezés gyártása során támaszkodunk arra a szakértelemre, amelyet az európai VVER (nyomott vizes, mint amilyen a paksi is) típusú reaktorok számára készült automatizált irányítási rendszerekkel szereztünk, gyarapítva ezzel a Roszatommal közös sikeres projektek hosszú sorát – hangsúlyozta Frédéric Lelièvre.

A RASU a projekt minden szakaszára kiterjedően integrátorként felel a munkálatok műszaki irányításáért, ide értve a berendezés beüzemelését is. – Minden, a Framatome-mal és a Siemensszel együtt a blokkvezérlő berendezés kapcsán végzett közös munkánk arra irányul, hogy megfeleljünk az európai megrendelők magas elvárásainak. Nagyra értékeljük a szervezeteink közötti bizalom szintjét, és bízunk benne, hogy az együttműködés tovább bővül majd közöttünk – mondta Andrej Butko.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.