időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Végéhez ér a nyári időszámítás

Somogyi Orsolya
2019.10.26. 14:34
Végéhez ér a nyári időszámítás

Október utolsó hétvégéjén idén is visszatérünk a normál időszámításra, vagyis véget ér a nyáron használt, egy órával előrébb tekert órákkal mért idő hét hónapja. Hivatalosan vasárnap hajnalban kell az időmérőket 3 óráról 2-re állítani, vagyis a hét utolsó napja 25 órából áll majd.

Hosszabb-rövidebb szünetekkel egészen 1916 óta alkalmazzák Magyarországon az óraátállítás gyakorlatát.

A bevezetését energiamegtakarítási okokkal indokolták, az 1980 óta regisztrált adatok szerint megközelítőleg 4000 gigawattóra áramot spórolt az ország, vagyis mintegy ötheti átlagfogyasztását. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. emlékeztetett arra is, hogy az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. A megtakarítás a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik.

Ennek ellenére valószínűleg 2021 lesz az utolsó év, amikor állítgatjuk az óráinkat. Az Európai Bizottság tavaly javasolta egy közvélemény-kutatás eredményei alapján, hogy megszűnjön a gyakorlat az Európai Unió területén. Az eredeti elképzelés szerint az utolsó nyári időszámítás az idei lett volna, ám az Európai Parlament 2019. március 26-i szavazásán már a 2021-es céldátumot fogadták el.

A tagállamok saját hatáskörükben dönthetik el, hogy melyik időszámításban maradnak, vagyis melyik időzónába szeretnének tartozni. Az utolsó átállás a nyári időszámításra mindenképpen 2021. március 28-án lesz, és nem is állnak vissza többé azok az országok, amelyek azt az időzónát választották a későbbi naplementével. Azok a tagállamok pedig, amelyek inkább a korábbi napfelkelte mellett döntenek, 2021 őszén végleg visszatérnek a téli időszámításhoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.