Egyre fogy a levegő a csalók körül

A pénzügyi kormányzat kedden benyújtotta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatokat az Országgyűlésnek. A mostani törvényjavaslat kiterjeszti a dolgozó nyugdíjasokat megillető járulékmentességet.

Jakubász Tamás
2019. 11. 13. 7:41
null
A javaslat szerint minden időskorú munkavállalót megillet a járulékmentesség Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyi kormányzat kedden benyújtotta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatokat az Országgyűlésnek. Az előterjesztések legfontosabb részleteinek ismertetését a Pénzügyminisztériumnál azzal kezdték, hogy felidézték: a magyar gazdaság várhatóan idén is jóval az uniós átlag felett teljesít, s az eredmények megőrzé­séért a kormány még májusban gazdaságvédelmi akciótervet hirdetett. Az akkori elképzeléscsomag több adóügyi intézkedést is tartalmazott, ezeket egy kivételével már nyáron megszavazta a képviselőház. Az utolsó pont a mostani javaslatok között kapott helyet. Eszerint 2020. július elsején egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék. Az új egységes teher, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék. A változtatás illeszkedik a kormány adminisztrációcsökkentő programjába.

A mostani törvényjavaslat – szintén július első napjától – kiterjeszti a dolgozó nyugdíjasokat megillető járulékmentességet, így ezentúl minden munkát vállaló időskorú mentesül a járulék megfizetése alól. A passzusok a családok helyzetét is érintik, a járulékszabályok módosulásával ugyanis kedvezőbbé válik a gyermekek után járó kedvezmény igénybevételének módja. Ehhez annyi magyarázatot kell fűzni, hogy jelenleg az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt, de július elseje után már a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a családi kedvezmény.

A javaslat szerint minden időskorú munkavállalót megillet a járulékmentesség
Fotó: Bach Máté

A szaktárca kiemelte, hogy jövőre még nagyobb fokozatba kapcsol a gazdaságfehérítés. A vállalkozásoknak tavaly óta – az online számlarendszer keretei között – elektronikus úton kell elküldeniük az adóhivatalhoz azoknak a számláknak az adatait, amelyekben az áfa összege eléri a százezer forintot. A javaslat nyomán július elsejétől az összeghatár megszűnik, lényegé­ben minden vállalkozói számlát látni fog a hatóság, 2021. január 1-jétől pedig még a magánszemélyek részére kiállított számlák információit is el kell küldeni majd a hivatalhoz. – Az on­line számlarendszer a piaci elemzők értékelése szerint is bevált, számításaik szerint egy év alatt 200-250 milliárd forint pluszbevételt termelt az államkasszának. Az online számlázás bevezetésének jelentős szerepe volt abban, hogy 2018-ra tíz százalék alá csökkent az áfaelkerülés mértéke hazánkban – húzták alá a szaktárcánál.

Lényeges még az is, hogy a javaslat szerint 2021 tavaszától a vállalkozások áfabevallási tervezetét az adóhivatal készítheti el.

Fontosabb változások

  • Két lépésben kiszélesítik az on­line számlarendszert, 2021 elejétől gyakorlatilag minden idehaza kiállított számláról online úton kap majd adatot az adóhivatal.
  • Július 1-jétől kell számlát, nyugtát kiállítani az úgynevezett áfamentes ügyletek nagy részéről, például a magán-egészségügyi, a fogorvosi, az oktatási szolgáltatásról, illetve az ingatlanértékesítésről is.
  • Tizenöt napról nyolc napra csökken a számlakibocsátás határideje.
  • A munkavállalók védelmében az adóhivatal ezentúl tájékoztatja majd az alkalmazottakat a munkáltató foglalkoztatással kapcsolatos adóelkerüléséről.
  • Július elsején egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék.
  • Július 1-je után már minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség.
  •  

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.