Főleg Amerikából jön a Richter pénze

Fellegi Tamás Péter
2019. 11. 10. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős negyedéven van túl a magyar tőzsdei gyógyszergyár, fellélegeztek a befektetők. A Richter harmadik negyedéves eredménye ugyanis kedvező meglepetést tartogatott, hiszen 22,5 milliárd forint adózott nyereséget ért el. Ez csaknem 150 százalékkal nagyobb az előző év hasonló időszakához képest, árbevétele pedig 28,2 százalékos emelkedéssel 127,5 milliárd forintra nőtt. Az idei év első három negyedévében az árbevétel 369 milliárd forintot tett ki, ami 14 százalékos növekedés, az adózott eredmény pedig 61,7 milliárd forint lett, ami 29,6 százalékkal haladta meg a tavalyi első kilenc hónap adatát.

A húzóerő a Vraylar nevű készítmény volt, amelynek értékesítési számai Amerikában a vártnál sokkal jobban alakultak, emellett a nagy- és a kiskereskedelem árbevétele is nőtt, elsősorban a romániai nagy- és kiskereskedelmi szegmensnek köszönhetően. Jól jött a társaságnak a forint gyengülése, miután bevételeinek jelentős hányadát a külföldi piacokon realizálja.

A részvényesek láthatólag megnyugodtak: az előző negyedévekben attól tartottak, hogy káros lehet, ha a cég nyeresége jórészt egyetlen terméknek köszönhető. Ez ugyan egyelőre így is marad, de miután a Vraylar eladásai sokkal nagyobb mértéket érhetnek el a tervezettnél a következő időszakban is, a Richternek így van ideje az új termékek felfuttatására. A részvényár az előző két hétben 4800-ról 5500 forintra emelkedett a javuló eredményvárakozások hatására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.