Kalkulálhatók a kgfb-díjak

E hét elejéig kellett megkapniuk az ügyfeleknek a biztosítótársaságoktól a jövő év január elsejétől alkalmazandó díjtarifáikat.

2019. 11. 15. 9:27
null
Töréssel járó baleset esetén van jelentősége annak, mekkora összeget fizet a járműtulajdonos Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már ki lehet számítani az év végi évfordulós kgfb-szerződések díjait a Mabisz Díjnavigátoron, valamint a Mabisz.hu-n tanulmányozhatók az új fedezetlenségi díjak is, amelyeket a felelősségbiztosítással nem rendelkező gépjárművek tulajdonosainak, üzemben tartóinak kell fizetniük – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően e hét elejéig kellett megkapniuk az ügyfeleknek a biztosítótársaságoktól a jövő év január elsejétől alkalmazandó díjtarifáikat.

A tizenhárom piaci szereplő közül tíz biztosító új díjat alkalmaz 2020 elejétől, miközben továbbra is igen sok, közel százféle kedvezményt hirdettek meg. A kedvezményrendszerekben kisebb változtatások fellelhetők, így például van olyan társaság, amelyik díjtarifa-kedvezményt ad azoknak, akiknek van tömegközlekedési bérletük, a bejelentett kilométeróra-állás alapján vagy akár az évszaknak megfelelő gumit használóknak. A biztosítók többségénél továbbra is díjkedvezményt kapnak a családosok, a kiskorú gyermeket nevelők. Több szolgáltatónál engedményben részesülnek azok, akik a csekkes díjfizetés helyett a banki átutalás vagy csoportos beszedés lehetőségével kívánnak élni.

Töréssel járó baleset esetén van jelentősége annak, mekkora összeget fizet a járműtulajdonos
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Azoknak a járműtulajdonosoknak, illetve üzemben tartóknak, akik úgy döntenek, hogy biztosításukat valamely más társasághoz szeretnék átvinni, legkésőbb december 1-jén éjfélig el kell juttatniuk írásbeli felmondásukat a biztosítójukhoz. Ezt követően december 31-ig még egy hónap áll rendelkezésükre arra, hogy a jövő évre vonatkozó szerződésüket megkössék. Ha valaki a váltásban gondolkodik, érdemes felkeresnie a szövetség honlapján megtalálható navigátort. A Mabisz 2010 óta működteti ezt a fogyasztóvédelmi eszközt, amely minden piaci szereplő valamennyi kedvezményét tartalmazza, s egyfajta etalon abban a tekintetben, hogy a biztosítók a díjkalkulációk helyességét tesztelik és jóváhagyják. Az oldal kizárólag fogyasztóvédelmi eszközként funkcionál, az üzleti érdekek nem játszanak szerepet a működtetésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.