Nem lehet trükközni a parkolójeggyel

Tévhiteket kíván eloszlatni a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a budapesti parkolásról. Noha a közúti közlekedési törvény megadja a kereteket, a fővárosi rendelet évente többször módosul, így sok a bizonytalanság az autósok körében.

2019. 11. 18. 13:21
null
Nem mindig kellemes meglepetés a mikuláscsomag Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legjellemzőbb tévhit, hogy bármilyen parkolójegyet utólag be lehet mutatni az ellenőrző társaságnak, aminek köszönhetően törlik a büntetést. Ez a fogyasztóvédők figyelmeztetése szerint nincs így, mivel a fővárosban igen szigorú az utólagos jegybemutatás lehetősége. Kizárólag akkor próbálkozhatunk utólag, ha a pótdíjazás időpontját követő öt percen belül váltottuk meg a jegyet. – Ha elfelejtettük kihelyezni a bizonylatot a gépjármű első szélvédője mögé, amiről könnyen ellenőrizhető az érvényessége, esetleg az ajtó becsapásával leesett a földre, akkor sem fogják törölni a pótdíjat – hangsúlyozzák.

Városi legenda, hogy alanyi jogon, automatikusan jár a helyben lakóknak egy adott kerületben az olyan, úgynevezett várakozási hozzájárulás, amivel ingyen lehet parkolni és nem kell a matricát kiragasztani. Az engedély nem jár automatikusan, de kérelmezhető. Az a lakos kaphatja meg, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezetben van, és ő az üzembentartó, illetve ha céges autóval parkolna a háza előtt. Több további feltétele is van, hogy az önkormányzati vagy fővárosi közúti várakozóhelyeken tartózkodhassunk jegy nélkül. Ezt az engedélyt is jól látható módon kell elhelyezni az autóban, aminek elmulasztásával pótdíjas „mikuláscsomag” érkezhet. Érdemes arra is figyelni, hogy egy több parkolási zónából álló kerületen belül két szomszédos utcában már eltérő lehet a várakozási engedély érvényessége.

Nem mindig kellemes meglepetés a mikuláscsomag
Fotó: MTI

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a telefonos applikációkról is eloszlat egy hiedelmet. Nem igaz, hogy ezek az alkalmazások tévedhetetlenek a zónák meghatározásában, ráadásul a program nem vállal felelősséget az elnavigált parkolások miatt. Az autósnak kell gondoskodnia arról, hogy a megfelelő zónában indítson parkolást, aminek a számát ellenőrizni lehet egy közeli jegykiadó automatán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.