időjárás 25°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

A helyben maradást is segíti a falusi csok

Pintér Balázs
2019.12.05. 05:45
A helyben maradást is segíti a falusi csok

Alapvető különbség rajzolódik ki az első hónapok igénylései alapján a falusi csoknál aszerint, hogy valaki meglévő otthonát újítaná fel a segítségével vagy házat, lakást venne valahol. Míg a költözést fontolgató fiatal családok fantáziáját leginkább a Balaton környéki és a budapesti agglomeráció érintett települései mozgatják meg, a saját lakás felújítására kérelmezhető milliókra nagy számban mutatkozik igény a hátrányosabb helyzetű keleti megyékben is.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyéből fogadta be a legtöbb igénylést a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (csok) a Takarék-csoport – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a pénzintézet.

Ezek a kérelmek nem feltétlenül odaköltözésről szólnak, hiszen a falusi csoknál, a hagyományos csokkal ellentétben, meglévő ingatlan felújítására is lehet vissza nem térítendő támogatást kapni – igaz, ez esetben a támogatási összeg legfeljebb felét kaphatja meg a család. Korábban az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési portál, az Ingatlan.com is arról számolt be, hogy Borsod, Heves és Nógrád megye is a legkeresettebb helyszínek között van.

A vissza nem térítendő juttatás ingatlan vásárlására és felújítására akár tízmillió forint is lehet
Fotó: Havran Zoltán

Ám mivel a portál csak az ingatlanügyleteket tudja lajstromba venni, költözési szándék szempontjából inkább az látszik, hogy a Veszprém, a Somogy és a Pest megyei települések állnak az élen, vagyis az ottani érintett helységek mozgatják meg leginkább a fiatal családok fantáziáját.

Előbbi két megyében értelemszerűen a Balaton közeli települések az igazán keresettek, hiszen olyan kedvelt nyaralóhelyek is felkerültek a falusi csokos települések listájára, mint Fonyód vagy Tihany. Pest megyében pedig elsősorban Budapest viszonylag könnyű és gyors megközelíthetősége jelenti a fő szempontot.

A Takarékbanktól azt is megtudtuk, hogy a július 1-jétől induló falusi csokra október végéig több mint hétszáz kérelmet fogadtak be, ami több mint 3,2 milliárd forint összeget jelent. Eme igénylések közül már csaknem 250 család jutott hozzá a vissza nem térítendő milliókhoz, ez összesen egymilliárd forintnyi falusi csok kiutalását jelenti. A pénzintézet szerint átlagosan 4,6 millió forintot igényelnek a családok, átlagosan mintegy 4 millió forintot kapnak meg.

Érdekes, hogy az eddigi igénylések alapján csak minden ötödik család kérelmez kedvezményes hitelt a falusi csok mellé. Ez is azt mutatja, hogy a tényleges ügyletekben sok lehet a helyben maradó, aki meglévő otthonát újítja fel és bővíti.

Egy ilyen beruházás ugyanis adott esetben néhány millió forintból kijön. A falusi csok ingatlan vásárlása és annak felújítása esetén akár tízmillió forint is lehet egy három- vagy többgyermekes családnak. Ha egy nagycsalád az otthonát bővítené, korszerűsítené, akkor ennek az összegnek a felére, vagyis ötmillió forintra jogosult. A vissza nem térítendő támogatás mellé kedvezményes hitelt is lehet igényelni.

Előbbi esetben ennek összege legfeljebb 15 millió forint, utóbbinál 7,5 millió forint lehet. Korábban az OTP Bank lapunkat arról tájékoztatta, hogy fiókjaiban már csaknem 3500-an igényelték a falusi csokot. Mindezek alapján mintegy 6500-7000 igénylés futhatott be a falusi csokot kezelő pénzintézetekhez a lehetőség júliusi indulása óta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.