Adatok érkeznek a gazdaság helyzetéről

Magyar Nemzet
2019. 12. 02. 13:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az októberi ipari termelés, a szeptemberi külkereskedelmi termékforgalom részletes adatai, valamint a monetáris tanács novemberi ülésének jegyzőkönyve is várható. Erről az eseményről már tudni lehet, hogy a tanács legutóbb sem változtatott a jegybanki alapkamaton és a kamatfolyosón sem, a döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szeptemberi külkereskedelmi termékforgalom részletes adatait és az októberi ipari termelői árak alakulását.

Szeptemberben elsősorban a járműgyártás kibocsátásának 22 százalékos, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásának 26,1 százalékos növekedése nyomán az ipari termelés volumene 11,1 százalékkal nőtt. Hétfőn jelenik meg továbbá a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság novemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Emlékezetes, a BMI szezonálisan kiigazított októberi értéke 51,9 pont volt, vagyis a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Csütörtökön az októberi kiskereskedelmi forgalom alakulásáról tesz közzé adatokat a KSH. Ismert, az előző hónapban az augusztusival megegyező volt a bolti fogyasztás bővülése, azaz 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát a boltok forgalma.

Az első három negyedévben a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint szintén 5,8 százalékkal volt nagyobb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.