Költséges lehet a Revolutra kérni a bérünket

Magyar Nemzet
2019. 12. 29. 15:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve már nem csak a bankok kezelhetnek pénzt: a Revolut és a Transferwise például nem bank, hanem elektronikuspénz-kibocsátó. Nem vezetnek bankszámlát, csak elektronikus pénzt bocsátanak ki a felhasználó által odautalt pénz helyett. Mindez lényegében abban különbözik a bankok tevékenységétől, hogy összegyűjtik a pénzt, elhelyezik a saját bankszámlájukra (a Revolutnak többek között a Lloyd Banknál van számlája) és elektronikus nyilvántartást vezetnek, amelyen látható, hogy az ügyfélnek mennyi pénze van náluk. Az elektronikus nyilvántartásban szereplő összeggel fizetni tudunk akár egymás számlái között, akár más szolgáltatóknál.

Ahogyan a magánszemélyeknek, úgy a cégeknek is lehet alternatív számlájuk. Ám a magyar adójogi szabályok megkövetelik – az adóbeszedés biztosításáért –, hogy az áfaalanyok pénzforgalmi számlán keresztül bonyolítsák az áfaköteles tevékenységüket – derül ki a Niveus tanácsadócég elemzéséből. – Hiába nem tekinthető bankszámlának az alternatív számla, az adószabályok által megkövetelt pénzforgalmi számla definíciójának mégis megfelel – hangsúlyozta Fischer Ádám, a Niveus jogi partnere.

Amennyiben egy magyar cég alternatív számlát szeretne, amellett mindenképpen nyitnia kell legalább egy magyarországi bankszámlát. Továbbá a Revolut, Transferwise és hasonló számlákat be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, mint külföldi bankszámlát. Lehetőség van arra is, hogy a munkavállaló a fizetését alternatív számlájára kapja. Ugyanakkor az utalási költséget a munkavállalóra lehet terhelni, amennyiben az külföldi számlára kéri az utalást – mondja ki a munka törvénykönyve. Vagyis, mivel az elektronikuspénz-kibocsátóknak egyelőre csak nemzetközi utalással lehet fizetni, ennek a költsége negatívan érintheti a munkavállaló bérét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.