Illegális dohányáru négymilliárdért

Nem volt hiány méretes cigarettafogásokból az elmúlt esztendőben – ez derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss adataiból, esetleírásaiból.

Jakubász Tamás
2020. 01. 18. 6:55
null
Zalakomár, 2010. május 28. A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai cigaretta után kutatnak egy román rendszámú személygépkocsi csomagtartójában az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalán, a zalakomári pihenőnél tartott akcióban. Az autóban több mint 250 karton csempészett moldáv cigarettát találtak. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt hiány méretes cigarettafogásokból az elmúlt esztendőben – ez derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss adataiból, esetleírásaiból. A január elejétől november ­végéig terjedő időszakot felölelő statisztika arról árulkodik, hogy tizenegy hónap alatt 64,4 millió szál illegálisan behozott vagy itthon jogsértő módon előállított cigarettát vontak ki a szervezet pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói a feketepiacról.

A tétel együttes értéke megközelítette a 3,4 milliárd forintot. A hatóság lefoglalási listáján szerepelt még finomra vágott és egyéb fogyasztási dohány, összessé­gében nem is kevés: majdnem negyven tonnát nyomott az elkobzott dohány súlya, amelynek ára nem sokkal maradt el a nyolcszázmillió forinttól. A lefoglalt dohánytermékek együttes érteke tehát jócskán meghaladta a négymilliárdot.

A hivatal hálóján fennakadt cigarettánál egyébként – a korábbi évek adataihoz képest – számottevő emelkedés mutatkozik. Miközben tavaly január eleje és november vége között 64,4 millió szálra bukkantak a hatóság emberei, addig 2018-ban – tizenkét hónap alatt – 41 millió szál feketeárut találtak, de a 2017-es statisztika sem szólt 37 millió szálnál sokkal többről, s 2015-ben is megállt a számláló 55 milliónál. A tavalyi adatok kapcsán időszakos rekordról csak 2016 kiemelkedő lefoglalásai miatt nem lehet beszélni.

Mindezzel együtt is érdemes felidézni néhány nagyobb tavalyi tételt. A május például több jelentős fogást hozott: előbb 12,7 millió szálat foglaltak le a fináncok Budapest környékén, majd horogra akadt egy 880 ezer szálas és egy 350 ezer darabos tétel is. Hogy személyautóba is érdemi mennyiségű csempészárut lehet elrejteni, arról már az a nyári eset tanúskodik, amikor egy Peugeot-ba – a pótkerék környékére, az oldalüregekbe és az ülések alatti rekeszekbe – 120 ezer szál cigarettát szuszakoltak a próbálkozók.

Késő ősszel pedig illegális cigarettaüzem felszámolásáról is hírt adott a hatóság: a budapesti feketegyárban hatmillió szál cigarettát és 35 tonna finomra vágott – vagyis huszonegymillió szál cigaretta előállításához elegendő – dohányt találtak a NAV emberei. Utóbbi eset különlegessége, hogy a telephelyen több tucat külföldi munkás élt és dolgozott, mégpedig bezárva, az érintettek a raktárépületet sem hagyhatták el.

Belga rekord

Az év eleje óta 126 millió szál hamis márkajelzésű cigarettát foglalt le a belga vámhatóság Antwerpen tartományban. Az MTI tudósítása szerint az áru Délkelet-Ázsiá­ból érkezett, rendeltetési helye egyelőre ismeretlen. Nyolc török származású személyt letartóztattak. A mennyiség több mint hetven százaléka a tavaly egész évben lefoglalt tételnek, amikor a belga vámosok összesen 174 millió szál hamisított cigarettát találtak s négy illegális gyárat számoltak fel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.