időjárás 17°C Janka , Zsanett 2023. május 30.
logo

Modernebb turbinával indult az év Százhalombattán

Magyar Nemzet
2020.01.09. 14:12

A 2020-as évet a százhalombattai Dunamenti Erőmű egyik turbinája frissen felújítva kezdte el. A rotorcsere nyomán – amelyet a Siemens végzett el – az egység teljesítménye 148 megawattról (MW) 155-re nőtt, hatásfoka pedig 0,8 százalékkal emelkedett. A létesítmény összteljesítménye 794 MW, ezzel Magyarországon a legnagyobb gáztüzelésű erőmű.

A turbina a felújítás előtt 120 ezer üzemórát futott, az új rotorral pedig készen áll további 41 ezer órányi üzemelésre a következő tervezett karbantartási leállás előtt. Ilyesmire pedig várhatóan – jelezte a Siemens – a korábbiaknál jóval ritkábban kerülhet sor, a turbinát csak rövid időszakokra kell majd leállítani, és az esetleg előforduló hibák is kevésbé lesznek súlyosak. Az új rotor világszinten a legmodernebb technológiát képviseli, beszerelése mindössze 51 napot vett igénybe. Ez részben annakköszönhető , hogy maga a turbina jól kezelhető ilyen beavatkozások során. Gazdasági szempontból is lényeges, hogy a szerelés miatti leállás a lehető legrövidebb legyen.

Fotó: Havran Zoltán

A rotorcserével párhuzamosan a teljes műszerezést és a vezérlőrendszert is modernizálták. A műszaki és a telepítési feladatokat a Siemens Zrt. tapasztalt magyar mérnökökből álló csapata végezte, akiket duális képzésben részt vevő mérnökhallgatók segítettek a munkában, ezzel a gyakorlati tapasztalattal egészítve ki tanulmányaikat. A telepített hardvert előzetesen a Siemens magyarországi központjában tesztelték. Az erőmű új vezérlőrendszere – közölték – szilárd alapokat nyújt a magas szintű kiberbiztonsághoz, illetve a korábbinál egyszerűbb kezelhetőséget biztosít a dolgozóknak. A javítások és frissítések telepítése is könnyen, online rendszeren keresztül megoldható lesz anélkül, hogy ez az üzemeltetésben vagy az ellenőrzési műveletekben zavart okozna.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.